Desi Donald Trump critica in mod constant „elitele de la Hollywood”, este obsedat de premiile Academiei, postand obsesiv pe Twitter scurte recenzii si impresii de la Oscaruri, pline de umor. Involuntar, desigur!
Donald Trump iubeste aurul. Decoratiunile din penthouse-ul sau de trei etaje, evaluat la peste 100 milioane de dolari, sunt finisate cu aur de 24 de karate, rivalizand cu cele din palatele lui Ludovic al XIV-lea. Ba chiar la Donald Trump acasa si toaletele sunt placate cu aur. Iar o data cu mutarea sa la Casa Alba, Trump a dispus schimbarea draperiilor rosii cu unele aurii. Asa ca e foarte logic ca acest miliardar extravagant, care este si presedintele Statelor Unite, sa nutreasca sentimente ambivalente fata de cea mai grandioasa gala organizata la Hollywood in fiecare an: Premiile Oscar, acolo unde exista si o armata stralucitoare de santinele, tot din aur de 24 de karate.
E foarte posibil ca duminica noaptea, in loc sa scaneze rapoartele serviciilor secrete din care sa afle cum sa aduca muncitorilor din America mai multe job-uri in fabricile tarii, presedintele Trump sa se erijeze din nou in critic de film pe Twitter.
In 2012, Donald Trump a fost realmente scos din sarite de ceea ce i se intampla lui Ryan Seacrest, pe covorul rosu, atunci cand: „personajul de mana a treia numit Sacha Baron Cohen, crezand ca este simpatic si amuzant, a aruncat cu cenusa in Ryan Seacrest. Eu il cunosc pe Ryan Seacrest, este un tip extraordinar, si se observa ca a fost evident deranjat. A fost pur si simplu dezgustator!', a tipat Trump. „Si agentul de securitate ce pazea? Ar trebui sa fie concediat IMEDIAT! Tipul ala e un nimeni. E incapabil. I-a permis acestui individ sa scape. Credeti-ma, daca asta i s-ar fi intamplat cuiva care chiar avea o garda de corp eficienta, Sacha Baron Cohen n-ar fi intr-o forma prea buna acum. Ar fi in spital! Ar fi fost pocnit in fata de atat de multe ori incat nici n-ar fi stiut ce i s-a intamplat!'
Ca sa intelegeti putin contextul: in 2003, Trump a fost victima unei farse organizate de Sacha Baron Cohen la emisiunea „The Ali G Show'. Ulterior, Trump a sustinut pe Twitter: „Niciodata nu pic in astfel de curse. Sunt singura persoana care a plecat imediat de la interviul „Ali G'. Pe de alta parte, Sacha Baron Cohen are o alta varianta a povestii: el spune ca Trump a fost acolo timp de 7 minute, in timp ce Ali G il scotea din minti.
Revenind la intamplarea de la Oscaruri, Trump ar fi stiut foarte bine cum sa transeze situatia si cum sa-i vina de hac lui Sacha Baron Cohen. „Mi-as fi dorit ca Ryan sa se intoarca la el, sa riposteze, si mi-as mai dori ca agentul de paza care a permis ca asa ceva sa se intample 1) sa fie concediat si 2) sa mearga la scoala, sa invete ce inseamna paza si securitate'. Pe langa Cohen, Trump a mai avut de reglat niste conturi si cu Graydon Carter, redactorul-sef al revistei Vanity Fair, pentru ca, pe vremea cand acesta lucra la revista Spy, a fost primul care a indraznit sa se ia de viitorul prsedinte, pe atunci (doar) magnat al imobiliarelor, numindu-l „un mitocan cu degete scurte'. Trump nu l-a iertat niciodata pentru aceasta remarca, de aceea petrecerea organizata de Vanity Fair dupa Oscaruri, un eveniment cu invitati de prima mana, este o tinta predilecta pentru atacurile lui Trump.
„O multime de oameni ma intreaba despre Premiile Academiei si ce se intampla acolo. Ei bine, am aflat ca cea mai ingrozitoare parte a serii este petrecerea Vanity Fair. E plictisitoare, oamenii dorm pe ei, nimeni nu se distreaza, nu e nici un entuziasm, este SYMBLOMATIC pentru ce se intampla la Vanity Fair.' (La acel moment, Bloomberg l-a trollat pe Trump aratand ca acesta a inventat un cuvant nou: „symblomatic').
Este evident ca Trump nu este vreun cinefil (filmul sau preferat fiind „Bloodsport' cu Jean-Claude Van Damme). Totusi, asta nu-l impiedica sa aiba pareri critice atunci cand vine vorba de filme. In 2013, si-a asumat pe Twitter rolul de cronicar al Oscarurilor, spunand ca face asta „la cererea publicului'. Insa a pastrat partea mai consistenta a criticilor pentru emisiunea sa preferata de dimineata, „Fox and Friends', unde a telefonat in direct si a inceput sa se ia de filmul lui Quentin Tarantino, „Django Unchianed'. „Cred ca au fost pur si simplu mediocri, nu sunt absolut deloc impresionat. «Django Unchained» este probabil unul dintre cele mai rasiste filme pe care le-am vazut vreodata. E ingrozitor, e o rusine. Cand se vorbeste despre arme si controlul armelor, oamenii ar trebui sa se uite la filmul asta si sa vada care e adevarata problema!', a spus Trump inflacarat. In schimb, a fost fericit sa vada ca „Argo' a castigat premiul pentru cel mai bun film, dar total dezamagit ca Daniel Day-Lewis a castigat un Oscar pentru rolul lui Abraham Lincoln din filmul lui Steven Spielberg.
„In primul rand, Daniel Day-Lewis nu este din aceasta tara. Are un accent ciudat, pe care eu l-am detectat – nu stiu daca l-au mai detectat si altii. Din cate stiu eu, Lincoln nu avea accent englezesc. Si va spun ca sa stiti: Lincoln nu vorbea asa. Se vedea ca joaca un rol, ca e foarte afectat, eu nu cred ca Lincoln se comporta asa. Day-Lewis vorbea foarte foarte lent. Eu cunosc foarte multi politicieni si oameni de succes, si ei nu vorbesc deloc asa. Vorbesc repede pentru ca vor sa se concretizeze lucrurile.'
In 2014, Trump a trimis 32 de tweet-uri, in timpul ceremoniei Oscarurilor, incluzand cateva in care o critica dur pe Kim Novak pentru interventiile chirurgicale plastice („Kim ar trebui sa-l dea in judecata pe chirurg!'), se lua de Bette Midler, isi manifesta plictisul si dezgustul („Nu stiu cat mai pot sa suport rahatul asta! E teribil!'), incerca sa fie glumet („Oare s-a ocupat Presedintele Obama de Premiile Academiei anul asta? Pentru ca Oscarurile imi amintesc de site-ul ObamaCare'). In final, Trump spunea ca: „Ar trebui ca eu sa fiu gazda Oscarurilor, ca sa mai scutur un pic lucrurile: pur si simplu nu e deloc bine ce se intampla acolo!'
Obositoarea rutina a Oscarurilor a continuat in 2015, cu Trump care a trimis un tweet glumet: „Oscarurile sunt o gluma trista, la fel ca presedintele nostru'. Apoi a sunat din nou la emisiunea matinala „Fox&Friends', pentru a se plange ca: „Pentru mine, la Oscaruri nu mai exista stralucire, nu mai exista frumusete, decorurile au fost penibile, iar spectacolul are un dinte impotriva conservatorilor.'
Iar pentru ca viata bate filmul (chiar si cand vine vorba de Oscaruri), Trump are o problema si cu regizorul Alejandro González Iñárritu, pentru ca filmul regizat de el (Birdman) a castigat prea multe premii, incluzand Oscarul pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film. Motivul? Iñárritu este mexican. „A fost o seara memorabila pentru Mexic, ca de obicei, stiti, aceasta tara… toata treaba asta e de-a dreptul ridicola. Individul asta (Iñárritu) se tot ridica si eu ma intrebam: «Ce face? Pleaca cu tot aurul!»'.
Probabil ca asta e unul dintre motivele pentru care Trump a decis construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite si Mexic: pentru ca mexicanii sa nu mai plece cu atatea Oscaruri pretioase peste granita!
Foto: Arhiva Revistei ELLE