Discuția obligatorie pe care trebuie să o ai după un conflict în cuplu

După un conflict în cuplu poți sta supărată, îl poți pedepsi în diverse forme sau te prefaci că nu s-a întâmplat nimic. Care este, de fapt, atitudinea corectă.

Discuția obligatorie pe care trebuie să o ai după un conflict în cuplu

Să ai un conflict în cuplu nu e nepărat un semn că situația degenerează și despărțirea e aproape. Mai degrabă lucrurile nespuse sunt periculoase, întrucât nu știi ce deranjează și nu poți face schimbări benefice pentru relație. Dacă v-ați certat este nevoie să treceți prin anumite etape, tocmai ca discuția să fie constructivă, și să nu erodeze cuplul.

Spune ce ai simțit

Este primul pas către a-ți expune vulnerabilitatea. Nu mai arunci cu noroi în celălalt, nu reproșezi, nu îl faci să fie defensiv. Este primul pas către comunicarea asertivă, când întâi vorbești despre tine și despre emoțiile pe care le-ai avut. Eu m-am simțit: tristă, furioasă, dezamăgită, abandonată etc

După un conflict în cuplu validează ambele perspective

Adică transmite felul în care ai văzut tu lucrurile, care este perspectiva ta. Gândurile pe care le-ai avut în timpul discuției aprinse. În aceeași măsură validează și punctul de vedere al celuilalt. Întrucât nu deții adevărul suprem și fiecare are propria sa viziune asupra lucrurilor, viziune care este corectă pentru fiecare individ în parte.

Recunoaște elementele care te-au declanșat

În cuplu ne apăsăm butoanele inconștient și cu mare precizie. De regulă avem tendința să alegem un partener cu care să refacem tiparul sau scenariul din familia în care am crescut. Adică la maturitate alegem ceea ce ne este familiar din copilărie. Așa că poți deveni extrem de furioasă atunci când devine critic ca mama ta, dominator și agresiv verbal ca tatăl tău, ori, dimpotrivă, pasiv, alunecos-manipulator ca bunica, capricios ca sora ta etc. E important să îți dai seama ce te declanșează, tocmai pentru a te controla în viitor și a stabili împreună noi modalități de abordare, ce necesită ajustat de către amândoi.

Asumă-ți responsabilitatea

În cuplu nu te cerți de unul singur, iar responsabilitatea nu este doar a ta sau a lui. Vezi care este și partea ta de responsabilitate. Care sunt comportamentele prin care și tu torni benzină peste foc…

Cum să preveniți un conflict în cuplu cu tentă de cataclism

După ce ai văzut care sunt acele lucruri care te fac să explodezi, care e partea ta de responsabilitate, la ce este și el reactiv, puneți la punct niște strategii de prevenție. Nu, nu lași povestea să meargă de la sine. O relație presupune multă muncă și conștientizare, altfel veți repeta la infinit aceleași tipare relaționale. Și, chiar dacă te desparți, în următoarea relație lucrurile se pot derula identic.

Citește și:
Declarații de dragoste cu mesaje ascunse cât se poate de nesănătoase

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle