Ieri am avut ocazia să vizionez în avanpremieră primul episod din noul serial documentar produs de BBC Earth – „Dinastii’. Serialul cuprinde cinci episoade care prezintă viața a cinci dintre cele mai cunoscute animale în pericol de dispariție.
Intitulat „Cimpanzeii’, episodul începe prin prezentarea unui grup de 32 de cimpanzei din Sud-Estul Senegalului, Africa de Vest, punând accent evident pe un anumit personaj, David, un mascul alfa. La momentul filmării, David deținea deja puterea de trei ani, o perioadă considerată destul de lungă pentru poziția de conducător al grupului. De obicei, după acest interval, un exemplar mai tânăr înlocuiește masculul alfa, preluându-i responsabilitățile.
David trebuie să-și mențină membrii aproape și să le asigure condițiile necesare pentru a supraviețui în regiunea unde pădurea se întâlnește cu deșertul Sahara. Alegerea acestui grup specific de cimpanzei de către producătoare Rosie Thomas s-a produs în urma observațiilor pe care oamenii de știință le-au făcut pe parcursul mai multor ani. Un alt motiv a fost existența mai multor masculi decât femele, o competiție cu adevărat intensă în perioada de împerechere.
Povestea are un fir narativ care descrie perfect mai multe perioade din viața animalelor, acțiunea fiind complexă, cu jocuri de putere în lupta pentru supraviețuire și reproducerea speciei. Personajele sunt atât de inteligente și au roluri atât de bine definite, încât lasă impresia că urmează un scenariu prestabilit. Partea mult prea tristă a documentarului este conștientizarea că toate animalele incluse sunt pe cale de dispariție.
Simon Blakeney, producătorul episodului „Leii', a fost invitat de onoare și a vorbit despre tehnicile de realizare a documentarului, dar și despre provocările apărute pe parcurs. Întrebat care a fost cel mai greu moment din timpul petrecut alături de regele junglei, Simon a răspuns „A fost foarte dificil să-i vedem răniți sau în pericol fără să îi putem ajuta în vreun fel'.
Renumitul Sir David Attenborough, cel care prezintă și narează toate cele cinci episoade, este unul dintre cei mai distinși realizatori de documentare despre istoria naturală, urmărite de miliarde de oameni din toată lumea. În anul 1985, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat cea mai importantă decorație a Marii Britanii, Ordinul de Merit.
Prin pasiunea sa, a reușit să aducă în fața publicului numeroase imagini și informații despre plante și animale, cele mai recente documentare ale sale fiind „Planet Earth II' în 2016, câștigător a patru premii în cadrul Academiei Britanice de Film și două premii Emmy, și „Blue Planet II', din 2017, premiat cu un Emmy pentru „Cel mai bun Narator’.
Următoarele episoade din searialul documentar „Dinastii' relatează poveștile unor animale la fel de interesante și solidare, care luptă să-și mențină poziția și să-și protejeze familiile. Pinguinul imperial, câinele sălbatic african, leul și tigrul sunt protagoniștii care urmează să-și spună povestea.
Urmărește cu atenție locațiile principale din București (Piața Romană, Piața Revoluției, Piața Universității, Hanul lui Manuc, Piața Charles de Gaulle) și fotografiază-te alături de statuile animalelor prezentate în serie!
Citește și:
Acesta este documentarul despre Familia Regală Britanică, ce nu a mai fost văzut din 1969
Foto: PR