Dezvățul de sexism: c-așa e-n tenis

Tenisul este perceput drept un sport curat, poate de aceea ne și place să ne uităm la el. Pentru femei, este unul dintre primele domenii care a făcut pași în domeniul plăților egale, prin acordarea de premii similare, în competițiile de Grand Slam, femeilor și bărbaților. Asta nu înseamnă că în dedesubturile regulamentelor nu colcăie misoginia, și asta s-a văzut recent, când hainele (!) purtate de Serena Williams și un gest firesc al lui Alize Cornet au fost sancționate drastic.

Când Billie Jean King înființa WTA, cu mulți ani în urmă, convingându-și colegele să doneze câte un dolar pentru nou înființata asociație de tenis feminin, cu siguranță nu avea cum să prevadă toate situațiile ce aveau să se ivească în următorii ani, și care puneau femeile într-o postură proastă chiar în interiorul organizației lor. Gestul ei a fost revoluționar și de acolo a început totul, însă, cu timpul, și mai ales recent, derapajele – acte care sancționează femei pentru felul în care se îmbracă sau pentru că au îndrăznit să își schimbe tricoul pe teren – sunt din ce în ce mai prezente.


Primul o privește pe Serena Williams și al ei catsuit, care a fost interzis de la Roland Garros, organizatorii turneului invocând respectul față de joc deși, în mod evident, nu au prea mult respect ei înșiși pentru una dintre cele mai bune jucătoare care a pus vreodată piciorul pe un teren de tenis. Cel de-al doilea – penalizarea lui Alize Cornet care, într-o pauză, a realizat că și-a pus tricoul invers și a decis, pentru că o incomoda, să și-l schimbe. Arbitra nu a ezitat să o penalizeze, pentru că gestul ei nu era conform regulamentelor. Asta deși bărbații își schimbă frecvent tricourile, iar sportiva purta o bustieră pe sub tricou, astfel încât nu a fost vreo secundă în pericolul de a arăta ceva ce privitorii nu au mai văzut.


Între timp, Victoria Azarenka și alte jucătoare i-au luat apărarea lui Cornet. Billie Jean King însăși, fondatoarea ramurii feminine a sportului, a sărit să își exprime părerea categorică cu privire la decizia celor de la Roland Garros. Andy Murray, unul dintre puținii jucători din ATP care nu se ferește să vorbească despre diferențele între felul în care sunt tratate jucătoarele și jucătorii, a dezaprobat, și el, penalizarea lui Cornet. Și lumea întreagă a fost uimită de aceste tresăriri de sexism pe care tenisul continuă să le arate față de femeile care practică sportul. Cu toate aceste reacții, USTA a luat atitudine și a anunțat că jucătoarele se pot schimba, de acum înainte, cum vor ele, atâta vreme cât stau pe scaunele lor, în pauze. E un pas înainte, dar unul singur. Dar e un semn că și sexismul se dezvață, atâta timp cât vocile jucătoarelor sunt puternice, cât ele nu mai acceptă să li se impute astfel de gesturi și cât lor li se alătură și opinia publică.


Așa e-n tenis.

Citește și:
Serena Williams în catsuit la Roland Garros nu e pe placul românilor, e oricum eroina zilei

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle