Dezordinea îți creează un disconfort imens și datorită acestui lucru ajungi să te cerți des cu partenerul? Cum poți regla haosul din casă.
Tu ești foarte ordonată, iar pentru partenerul tău de cuplu dezordinea este o a doua natură? Inițial, fiind foarte îndrăgostită, nu te-a deranjat prea tare. Îți doreai să ai grijă de el, să îl răsfeți, și ca atare strângeai șosete, tricouri de prin toată casa fără să îi spui nimic. Apoi a devenit frustrant. Investești multă energie și timp cu care ai putea face altceva constructiv în gospodărie, ori doar ai putea să te odihnești sau să petreceți timp de calitate împreună. Certurile au devenit constante, iar dezordinea subiectul numărul 1. Dar există soluții.
Multe lucruri predispun la dezordine. Așa că fiecare dintre voi va evalua ce anume din lucrurile personale sau la comun poate merge la gunoi sau poate fi donat. O monitorizare pe care o puteți face de mai multe ori pe an, la schimbarea anotimpurilor de exemplu.
Aveți în dormitor un scaun sau un fotoliu care era mereu plin de haine? Ori îl eliminați cu totul din dormitor, ori îi dați altă folosință. Puteți pune pe el cuvertura de pat pe care la culcare o strângeți și înainte ajungea pe jos. Sau acolo vor sta hainele de casă de care vă dezbrăcați înainte de a vă pune pijamalele.
Reducerile sunt seducătoare pentru voi? Aveți tendința să cumpărați lucruri pentru că la un moment dat sigur vor fi utile? Aici este nevoie de frână și o evaluare severă. Veți achiziționa numai ce vă trebuie și folosiți cu adevărat în momentul prezent.
De multe ori dezordinea apare pentru că nimic nu este clar. Unde stau pantofii, gecile, gențile, schiurile etc. totul este îngrămădit în dulapuri și debarale, dar fără un sens anume. Reorganizarea și crearea de spații clare, punctuale, pentru lucruri vă va ajuta să puneți fiecare obiect unde îi este locul.
Ai stat de vorbă cu partenerul tău de cuplu despre cât de mult disconfort îți creează dezordinea. I-ai explicat că ai nevoie de ajutorul lui să păstreze ordinea și pentru tine este o dovadă de respect și de afecțiune. Ai explorat eventuale stări depresive sau anxioase care îl fac să aibă acest comportament în care casa pare explodată. Mai departe urmează setarea de obiective și reglarea standardelor proprii. Dacă un om a fost așa o viață nu te aștepta ca după o discuție să fie mai ordonat ca o persoană cu OCD. Puteți stabili împreună obiective mici ce urmează a fi atinse și împreună vor completa obiectivul mare: o casă ordonată.
Poate fi un dulap mic, un sertar, o parte dintr-un corp de mobilă. El va conține haosul la o scară mai mică. Aici pot sta claie peste grămadă diferite obiecte pe care nu știți unde să le puneți, nu sunt incluse într-o anumită categorie sau pur și simplu spațiul respectiv sparge ideea de aliniere și organizare perfectă.
Foto: PR