Un film de 20 de minute din seara incendiului de la Colectiv făcut public de jurnaliștii de la Libertatea ne oferă o nouă perspectivă asupra tragediei.
Libertatea a publicat astăzi un film de 20 de minute și 40 de secunde filmat de către un subofițer care însoțea primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns curând după momentul declanșării incendiului de la Colectiv. Au trecut patru ani de la tragedia în urmă căreia și-au pierdut viața 64 de persoane, iar peste 180 au fost rănite, dar în continuare avem multe întrebări fără răspuns, iar autoritățile își pasează vina.
Ofițerul care a dat imaginile a vrut să-și păstreze anonimatul, însă celelalte autorități, inclusiv din conducerea DSU, au confirmat că filmul a fost păstrat secret și pentru ele. Acest lucru este extrem de neobișnuit, pentru că după cum a explicat tot ofițerul, „Intervențiile importante se filmează la București, pentru că cei de acolo sunt de serviciu 24 de ore din 24. De regulă, o parte dintre imagini sunt făcute publice, iar filmările integrale sunt analizate ca să îmbunătățim intervențiile'.
Cu toate astea, filmările nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor. În declarațiile pentru Libertatea, ofițerul adaugă: „Chiar dacă nu ne-a convenit ce ați scris atunci, ați scris adevărul! Iar acum, apropo de toate audierile de la Parchet și de apropierea a patru ani de la eveniment, am simțit că e normal ca publicul să știe tot adevărul ca să se închidă cercul'.
Este revoltător, dureros, frustrant să vezi aceste imagini, dar oricât de greu de privit ar fi, trebuie să le vedem pentru a încerca să înțelegem adevărul despre seara de 30 octombrie 2015.
Primul apel către 112 a avut loc la ora 22:32, iar în următoarele 11 minute s-au înregistrat alte 78 de apeluri. La 22:37 au ajuns la fața locului polițiștii de la Secția 14, iar 6 minute mai târziu, echipajele de la ISU București Ilfov și o mașină de la Ambulanța București.
Deși autoritățile au declarat atunci că s-a „acționat impecabil', imaginile dezvăluite astăzi ne arată contrariul, și nu fac decât să întărească mărturiile victimelor. Corpuri întinse pe jos fără a li se verifica pulsul, oameni cărați cu paleți în loc de tărgi, pompieri dezorientați care nu știu cum să reacționeze sau dacă s-a activat Planul Roșu, o stare generală de haos în care civilii par mai stăpâni pe situație decât autoritățile.
Gabriel Oprea, atunci ministru al Afacerilor Interne, primarul de atunci al sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone', Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și primarul general interimar de atunci al Capitalei, Ștefănel Dan Marin, azi vicepreședinte PMP, sunt filmați aproape de intrarea în club. Colonelul Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului șef ISU, cedează nervos și înjură morții: „Lasă-i în p**a mea'!
De ce vedem această filmare abia acum?
Sursa citată de Libertatea susține că în ianuarie 2016, când corpul de Control al Guvernului Cioloș a început evaluarea intervenției de la Colectiv, generalul Gheorghe Pop, numit pentru câteva luni la conducerea ISU București Ilfov, i-a înmânat lui Raed Arafat, șeful DSU, CD-ul cu înregistrarea dezvăluită azi, pe care ar fi decis să îl păstreze doar pentru el, fără să știe că există și copii ale înregistrării.
Arafat neagă atât în declarațiile pentru Libertatea, cât și într-o postare pe pagina lui de Facebook, că ar fi știut de existența acestui CD și acuză jurnaliștii că vor să facă rating pe tema unui subiect foarte sensibil.
Pe de altă parte, Raed Arafat a anunțat că va susține în scurt timp o conferință de presă în cadrul căreia va da explicații despre filmările de la Colectiv. E de reținut și faptul că Raed Arafat s-a numărat printre persoanele care au asigurat populația, în 2015, că la Colectiv intervenția s-a desfășurat impecabil.
Până una alta, considerăm că imaginile vorbesc de la sine și că difuzarea acestora este esențială și de interes public. Chiar și patru ani mai târziu, avem nevoie să clarificăm ce s-a întâmplat la Colectiv și să-i tragem la răspundere pe cei vinovați. Înainte de a se mai întâmpla o tragedie asemănătoare.
Foto: Libertatea