Subiectul nu mai este unul tabu, injectările fiind o soluție la care recurg tot mai mulți bărbați, fie pentru estetica facială, fie pentru o podoabă capilară sănătoasă.
Află când poți recurge la o astfel de intervenție, ce substanță te ajută și ce presupune mai exact tratamentul de injectare.
Treaba cu aceste injectări este că, la nevoie, reprezintă cu adevărat o soluție pentru corectarea anumitor probleme, printre care și alopecia, nu doar ridurile. Nu e vorba doar de Botox – injectările pot livra pielii mai multe substanțe –, ci de mezoterapie, în general.
Adică prin această tehnică de corecție non-chirurgicală, minim invazivă și fără recuperare, este posibilă injectarea anumitor vitamine, nutrienți, enzime, acizi sau hormoni, pentru o trata o serie de probleme: hiperpigmentarea, ridurile adânci din zona gurii, a nasului și a frunții, cearcănele, hiperhidroza (transpirația excesivă), căderea părului și altele mai puțin interesante pentru un bărbat, cum ar fi corectarea buzelor sau a pomeților ș.a.m.d.
Injectarea poate fi epidermică, în cel mai superficial strat al pielii, sau intradermică, adică în stratul mediu și cel mai gros strat tegumentar. Mezoterapia se adresează tuturor adulților, se bazează pe un consult în prealabil și se simte ca o pișcătură, nivelul de disconfort fiind unul minim. Ceea ce este foarte important, ca novice în aceste tratamente, este pe mâna cui te dai! Alege un medic specialist, nu un cosmetician, dacă vrei să elimini riscurile unei inflamații subcutanate sau vreo minune de infecție.
Cei mai mulți bărbați recurg la mezoterapie pentru atenuarea ridurilor frunții, a cicatricilor post-acneice, pentru stoparea căderii părului și pentru tratamentul șanțurilor nazogeniene (între obraz, aripa nazală și buze). Rezultatele mezoterapiei sunt imediate, adică apar în zilele ce urmează tratamentului, după ce edemul și micile echimoze (efecte normale) dispar. Deși nu există dovezi științifice clare despre efectul mezoterapiei pe termen lung, pentru că sunt dictate de informația genetică și factorii de mediu sau stilul de viață ale fiecărui individ, beneficiile imediate sunt vizibile. Nu toate persoanele cu tenul deschis vor avea riduri similare ca distribuție și adâncime, chiar dacă toate acele persoane fumează, consumă alcool sau stau la soare. De aceea, este imposibil să se determine efectul pe termen lung, standardizat, al unor vitamine, minerale, enzime sau acizi, la nivelul pielii.
Mezoterapia folosește ace mici și fine, special concepute pentru această tehnică, sau dermapen-ul (un dispozitiv sub forma unui stilou cu ace). Dintre tehnicile de injectare, amintesc injectarea intradermică – o tehnică simplă, punct cu punct, și care presupune inserarea unor cantități mici de substanță în epidermă, cu ajutorul unui ac subțire și scurt – sau epidermică, cu dermapen-ul, varianta aceasta fiind nedureroasă și fără sângerare, o tehnică excelentă pentru cei cu toleranță scăzută la durere și recomandată pentru reîntinerirea facială. Mai există și tehnica de Platelet-Rich Plasma (PRP) sau așa-numita Terapie Vampir, folosită cu mare succes în îmbunătățirea aspectului tenului de către femei, dar și în tratarea alopeciei, în cazul bărbaților.
Pe lângă injectările cu acid hialuronic, substanța-vedetă în mezoterapie, se folosesc și alte ingrediente, recomandate de doctor în urma consultului și a problemei în focus: siliciul organic se folosește pentru producția de colagen, vitamina C este bună în tratarea hiperpigmentării, se poate recurge la anumite substanțe chimice cu acțiune antioxidantă, ca acidul ascorbic sau glicolic, remedii pentru creșterea părului, cum ar fi biotina, minoxidilul sau finasteridul etc. Dacă te bate gândul să recurgi la mezoterapie, nu o face orbește, oriunde, ci informează-te, ca să știi exact ce faci și ce ți se întâmplă pe scaunul medicului.
Foto: Shutterstock