Despărțirea te-a devastat emoțional? Crezi că ai grijă de tine dar aceste comportamente sunt nocive

Îți este foarte greu după despărțire și ești hotărâtă să ai grijă de tine. Doar că maniera aleasă se dovedește a fi un autosabotaj.

Despărțirea te-a devastat emoțional? Crezi că ai grijă de tine dar aceste comportamente sunt nocive

Despărțirea nu e simplă. Chiar dacă la nivel conștient îți spui că este cea mai bună decizie și cel mai bun deznodământ pentru o viață mai liniștită și cu mai multe satisfacții. Căci la un moment dat poți începe să îți spui și alte lucruri. Că ai ales prost, trebuia să pleci mai devreme, și-a bătut joc de tine, a profitat de bunătatea ta, nu ești tu suficient de bună și de valoroasă și de aceea ați ajuns în punctul respectiv.

Te cerți, te denigrezi și astfel îți adâncești singură suferința. Sigur că nu este util să te plasezi într-o zonă a victimizării sau comportamentului perfect. E important să îți extragi lucid și fără critică acele lecții care să te ajute în relația următoare. Și e important să ai grijă de tine după această despărțire, ținând cont că unele rețete mai degrabă sunt moduri dezadaptative de a face față.

Izolarea

Vrei să stai cu tine și cu emoțiile tale, ca să le procesezi. Și stai atât de mult încât te duci pe drumul deprivării emoționale, însingurării. Nu te întâlnești cu oamenii care țin foarte mult la tine, alături de care te simți în siguranță și apreciată. Îți refuzi alături de ei experiențe care să te scoată sănătos din tristețea aceea perpetuă. Izolarea poate avea ca bază și grija de sine pe nevoi de supraviețuire. Ești hotărâtă să mănânci mai sănătos, să îți gătești tu, iar timpul investit în acest proces devine unul mult mai lung decât în mod obișnuit. Devii foarte strictă și cu programul de somn fără a lua în calcul o flexibilitate în care să te și odihnești adecvat dar și să ieși din casă.

Detașarea emoțională

Vrei să te protejezi sufletește și să nu mai fi afectată de absolut nimic din sfera negativității. Și te duci spre o detașare emoțională care rupe conexiunea emoțională inclusiv cu prietenii sau familia. Nu te mai interesează de nimic și de nimeni, te pui pe primul loc și asta iese din zona egoismului sănătos și virează serios spre un egoism toxic. Riscul este ca și la următoarea relație să rămâi cu această detașare și prioritizare personală excesivă, egoismul să devină un stil de viață relațional care să împiedice construirea unei relații de cuplu satisfăcătoare pentru ambii.

Analiza în exces

Hotărâtă să nu mai repeți în viitor aceleași greșeli ești prinsă în bula analizei intense a tot ceea ce ai făcut tu și a tot ceea ce a făcut fostul partener. Nu elimini furia, ci o hrănești, amplifici ruminația.

Comportament rezervat

Gândul acela ca oamenii să nu profite de tine apare și în relație cu cei pe care în mod normal i-ai considera apropiați, plasa ta de suport emoțional și social. Ești foarte atentă la ceea ce îți spun, cum se comportă cu tine, cauți motive ascunse sau dovezi ale falsității sau unor interese bine mascate. Te temi să nu greșești cumva? Și să te părăsească și ei sau să se spulbere alte relații importante pentru tine? Mergi pe coji de ouă, devii foarte compliantă.

Citește și:
Ce să te întrebi ori de câte ori simți că te copleșește gelozia

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle