Festivalul Cultural Thailanda 2011, organizat de Ambasada Regatului Thailandei la Bucuresti, se va desfasura in perioada 3-6 iunie la Bucuresti, in zilele de vineri, 3 iunie si sambata, 4 iunie, la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, apoi duminica, 5 iunie si luni, 6 iunie, in Parcul Cismigiu.
Festivalul Cultural Thailanda 2011 isi propune sa promoveze traditiile thailandeze care au fascinat prin frumusete si originalitate lumea intreaga.
Matasea – o traditie regala, o experienta unica
In cadrul festivalului vom putea admira creatiile tesatoarei Vannipa Ponata, o tanara artista inovatoare care imbraca traditia intr-o viziune moderna si interesanta. Ea combina modelele traditionale intr-o maniera moderna, realizand un amestec uimitor de culori si simbolism. Datorita creativitatii sale in realizarea testurilor din matase, Vannipa Ponata a castigat de-a lungul carierei numeroase premii. Prezenta sa la Festivalul Cultural Thailanda 2011 este o oportunitate unica pentru a-i admira stilul deosebit si abilitatea de a combina modele spectaculoase.
Thailanda este celebra in luma intreaga pentru cea mai fina matase. Vesmintele din matase thailandeza sunt renumite pretutindeni atat pentru calitatea lor cat si pentru durabilitate si impodobesc de sute de ani familiile regale.
Una dintre caracteristicile unice ale matasii thailandeze consta in schimbarea culorii in functie de unghiul din care privesti materialul din matase. Motivele tesute, ca forme si cromatica, sunt adevarate lucrari de arta, cu toata creativitatea si incarcatura emotionala pe care aceasta arta le presupune.
Praewa, numita „regina matasurilor, este un sortiment de tesatura din matase care face parte din mostenirea Pu-Thai, din Baan Pon, districtul Kummuang, provincia Kalasin. Ca aspect, este un vesmant care, pe un fundal de un rosu inchis, etaleaza motive in culori vii si foarte variate. Ca semnificatie, este o mostenire sacra pentru familie: fiecare tesatoare Phu-Tai trebuie sa faca cel putin o piesa Praewa in viata. Majestatea Sa Regina Sirikit este personal interesata de aceasta valoroasa traditie, precum si de importanta ei economica. Avand in vedere cererea foarte mare de pe piata mondiala, Departamentul Regal al Sericiculturii sprijina fermece sericicole sa obtina pana la 15 productii de materie prima pe an.
Sculpturile in lemn – valori hand-made
In cadrul Festivalului Cultural Thailanda 2011 vom avea posibilitata de a vedea aceasta forma celebra de arta prin ochii si opera unui cunoscut sculptor in lemn din Thailanda, Phet Wiriya.
Lucrarile acestuia, constand in peste 100.000 de elefanti sculptati cu maiestrie desavarsita, reprezinta rezultatul a peste doua decenii de munca. Ucenic al unui prestigios sculptur in lemn din provincia Lam Pang, Phet Wiriya abordeaza ca tema in lucrarile sale tot ceea ce exista intre pamant si cer: fructe, plante, animale, peisaje, oameni, dar, in cea mai mare parte a vietii sale, s-a concentrat asupra maiestuosilor elefanti.
Elefantul este un simbol in cultura thailandeza: il intalnim pe pavilionul national al Marinei Thailandeze, pe monede precum si in templele budiste. Reprezinta puterea, intelepciunea, victoria iar, in fiecare an, pe 13 martie Regatul Thailandei sarbatoreste Ziua Elefantului.
Aceasta arta este transmisa thailandezilor, din generatie in generatie, ca expresie a traditiei dar si ca mijloc de a decora intr-un mod creativ si ingenios.
Aromele Thailandei
La Festivalul Cultural Thailanda 2011 secretele bucatariei thailandeze iti vor fi dezvaluite de Decanul Universitatii de Tehnologie Rajamangala, Facultatea de Inginerie Economica din Bankok si echipa sa.
Acestia vor gati delicioase specialitati Thailandeze. Nu trebuie sa ratezi o oportunitate fantastica! Veti fi cucerita de aromele si preparatele spectaculoase si, in primul rand, delicioase.
Bucataria thailandeza este considerata de multa lume ca fiind cea mai buna din lume. Datorita varietatii sale poti afirma fara problema ca, in fiecare zi a anului, poti gusta un alt preparat deosebit. Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le tii minte despre mancarea thailandeza este faptul ca este delicioasa, usoara, sanatoasa si foarte aromata.
Alimentul de baza in bucataria thailandeza este orezul iar in Thailanda exista multe sortimente. Tipul cel mai folosit de orez este asa-numitul orez „chao, care este si cel mai ieftin. Foarte raspandit este de asemenea si orezul lipicios, care se foloseste la pregatirea unor specialitati culinare. Pentru o aroma deosebita si o calitate incontestabila trebuie sa gustati orezul „chao hawm.
Bucataria thailandeza este celebra prin gustul ei picant si aromat, cele mai folosite ingrediente fiind chilli, usturoi, suc de lime si curry. Dintre felurile de carne cele mai intalnite sunt carnea de porc si de pasare dar si pestele sau fructele de mare.
Foto: Ambasada Regatului Thailandei la Bucuresti