Depresia post-vacanta: 7 modalitati pentru a o depasi

Descopera 7 modalitati care te vor ajuta sa depasesti mai usor depresia post-vacanta si care iti vor usura tranzitia la rutina zilnica.

Depresia post-vacanta: 7 modalitati pentru  a o depasi

Probabil ca ai asteptat tot anul vacanta de vara, dar inainte sa-ti dai seama, aceasta perioada in care ai investit atata speranta a si trecut, si abia daca mai pastrezi amintirea meselor copioase, a sedintelor de cumparaturi in care nu-ti pasa de buget si a locurilor pe care le-ai explorat cu atata incantare. Apoi, brusc, esti aruncata in mediul tau atat de familiar, iar rutina zilnica ti se pare o povara si se declanseaza astfel depresia post-vacanta. Te confrunti cu aceleasi probleme si nici una dintre situatiile delicate cu care te confruntai inainte de concediu nu pare sa se fi rezolvat de la sine.

Desi nu exista neaparat o reteta universal valabila pentru a combate depresia post-vacanta sau post-calatorie, exista cateva modalitati care iti usureaza tranzitia la viata normala, de zi cu zi.

Planuieste-ti o zi in plus de concediu, pe care sa o petreci acasa!

Pentru a evita depresia post-vacanta, planifica-ti din avans o zi pe care sa o petreci acasa, dupa ce te intorci din concediu. Oricat de mare ar fi tentatia sa mai stai o zi la plaja pe o insula exotica, poate fi foarte traumatizant sa cobori din avion si sa te duci direct la birou. O zi in plus petrecuta acasa iti permite sa despachetezi, sa te ocupi de achitarea facturilor care s-au strans cat timp ai fost plecata, sa recuperezi orele de nesomn, acumulate de la diferenta de fus orar, si sa reflectezi la vacanta superba pe care ai avut-o.

Fa sport ca sa eviti depresia post-vacanta!

Exista oare ceva ce nu poate fi rezolvat sau macar ameliorat de sport? Sa te intorci la un stil sanatos de viata si sa arzi toate acele extra-calorii acumulate in momentele de rasfat culinar din timpul concediului iti poate imbunatati starea de spirit si te poate face sa te simti mai bine. Schimbarile in rutina zilnica, in dieta si trecerea de la un fus orar la altul te pot epuiza din punct de vedere fizic si emotional, dupa calatorie, declansand astfel depresia post-vacanta. Un pic de sport poate fi primul pas catre redobandirea unei stari pozitive de spirit si pentru a evita depresia post-vacanta.

Citeste si:
6 tipuri de pasiuni pe care o femeie le are, inainte de a-si intalni jumatatea

Mediteaza!

Stai intr-un loc retras, inchide ochii si lasa-te purtata de amintiri. Incearca sa te concentrezi pe amintirea sunetelor, a mirosurilor si a felului in care te-ai simtit acolo. Sa meditezi si sa-ti directionezi atentia catre lucruri pozitive te va ajuta sa diminuezi efectele cauzate de depresia post-vacanta.

Intoarce-te treptat la rutina!

Nu te arunca direct in rutina zilnica, incearca sa schimbi un pic lucrurile. De exemplu, in loc sa-ti bei in graba ceasca obisnuita de cafea si sa te duci la sala de langa birou, incearca sa-ti savurezi cafeaua in tihna la o cafenea din coltul strazii si sa-ti faci exercitiile in aer liber, eventual intr-un parc sau in gradina din fata casei (daca esti norocoasa si ai asa ceva). Schimbarea ritmului si a mediului cu care suntem obisnuite ne va face cumva sa credem ca suntem in continuare in vacanta. Treptat, te poti intoarce la vechea ta rutina, dar pe parcurs poti descoperi noi obiceiuri care sa o mai dinamizeze un pic.

Impartaseste-ti experientele!

Daca tot te-ai intors la birou, poti sa impartasesti colegilor tai amintiri si impresii din vacanta. Retrairea experientelor din vacanta va prelungi cumva momentele minunate petrecute acolo. Da, chiar si daca faci un album pentru prietenii tai de pe Facebook s-ar putea sa te simti mai bine!

Citeste si:
9 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa calatoresti singura

Adu vacanta la tine acasa!

De multe ori, in vacanta, calatorim in locuri care ne impresioneaza si luam contact cu diverse culturi, foarte diferite de-a noastra. Acesta este si unul dintre motivele pentru care se intampla sa traim uneori un soc atat de puternic atunci cand ne intoarcem acasa. Daca reusesti sa descoperi diverse moduri in care sa integrezi in rutina ta o mica parte din cultura cu care ai luat in contact, vei face tranzitia mai usoara. De exemplu, poti sa te uiti la un film care a fost turnat in locul in care ai calatorit sau poti gati o reteta specifica bucatariei pe care ai experimentat-o in vacanta.

Planifica-ti urmatoarea vacanta!

Sentimentul dezolant ca nu se intrevede nici o vacanta la orizont poate fi foarte deprimant. Asa ca planuieste-ti urmatoarea vacanta, fie alocand un mic buget lunar ori pur si simplu explorand diverse site-uri cu destinatii si oferte turistice. Daca ai ceva la care sa te gandesti si, de ce nu, sa si visezi, poti suporta mai usor intoarcerea la serviciu. Cu alte cuvinte, vei privi viitorul intr-o lumina mai optimista, cu aer de vacanta!

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle