De vorbă cu Marina Samoilă: „Cel mai bun vin este întotdeauna cel care ne place nouă cel mai mult”

Marina Samoilă conduce una dintre cele mai îndrăznețe inițiative din industia vinului și este creatoarea gamei private label Primul, vin itinerant, unic în lume.

De vorbă cu Marina Samoilă: "Cel mai bun vin este întotdeauna cel care ne place nouă cel mai mult"

ELLE: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru vinuri și ce amintiri te leagă de această lume atât de savuroasă, pe de-o parte, și pretențioasă pe cealaltă?
Marina Samoilă: Mi-am petrecut copilăria în zona Dealu Mare, Pietrosele, unde trăiau străbunicii mei. Pasiunea mi-a fost transmisă de familie, mici negustori de la sat ce produceau plante de viță de vie, vin sau fructe. Podgoria, culesul, muncile din vie, vinul nelipsit de la întâlnirile de familie, au făcut ca în ființa mea să intre bine ideea de a deveni „degustător de vinuri”. A urmat Facultatea de Horticultură și apoi, pe la mijlocul anilor două mii, primele cursuri de specializare și primele poziții în companii importante din industria vinului. Mi-am făcut intrarea, astfel în această lume savuroasă, așa cum ai numit-o, iar pasiunea s-a transformat, după timp intens de studiu, în acreditarea internațională WSET Diploma obținută în martie anul acesta. Iar cât de curând îmi doresc să devin Master of Wine.

ELLE: Ce părere ai despre producția vinului românesc și cum se așază el între celelalte vinuri ale lumii? Ce îi oferă un caracter unic?
M.S.: Având în vedere investițiile din ultimii 15-20 de ani și nivelul ridicat de absorbție al fondurilor europene, consider că majoritatea vinurilor românești au calitate ridicată și sunt aliniate cu vinurile internaționale. Cu încredere spun că avem vin bun încă începând de la palierul de 15-20 RON în retail, până la 500 RON în horeca și chiar și mai sus de atât. Cele mai bune vinuri românești câștigă an de an inclusiv aprecierea experților internaționali și obțin medalii la competiții prestigioase precum Concursul Mondial de la Bruxelles sau Decanter World Wine Awards. Vinul „Primul”, un cupaj din Fetească Neagră, Syrah și Cabernet Sauvignon, pe care l-am creat în 2020, a câștigat deja două medalii de argint la ambele competiții iar eu văd asta ca fiind parte din contribuția noastră la așezarea României pe harta internațională a vinului.

ELLE: Cum este în realitate jobul tău și cât din pasiunea pentru vinuri se transpune în cea pentru zona de afaceri?
M.S.: Lucrez într-un domeniu extrem de seducător în care descopăr crame noi, etichete de excepție și, mai ales pot crea vinuri precum „Primul” care a câștigat deja recunoaștere internațională. Energia asta bună o pun în jobul meu de antreprenor în wine e-commerce care dă pe afară' cu provocări de tot felul. Începând de la dinamica amețitoare a unei simple zile în care dimineața cărăm sticle cu vin, la prânz avem un meeting intern de strategie iar seara povestesc despre vin în sesiuni private sau degustări, până la analize de piață, customer care și planuri de expansiune regională. Alături de restul echipei, muncesc pentru ca prin proiectele noastre să ajutăm consumatorii să aleagă bine și informat, să producem datele necesare industriei locale de vinuri pentru a crește sustenabil și să promovăm cât mai bine vinul românesc în lume.

ELLE: Tu ești și creator de vinuri. Când ai știut că ești pregătită să faci un vin? Ce îți trebuie ca să poți scrie povestea unui vin original?
M.S.: După 10 ani în industrie și nenumărate ore de studiu și specializări înțeleg gusturile oamenilor. Vinurile create de mine sunt făcute să fie pe gustul consumatorului nu a omului de la cramă care uneori, din prea multă iubire pentru locul în care își cultivă via, uită să vadă ceea ce își doresc cei din jur. Însă nu am avut un moment de epifanie care să-mi indice că sunt pregătită să fac vin. Tot ce îmi doresc este să aduc oamenii cât mai aproape de vin și, împreună cu partenerul meu de viață și de business, Alex Dona, am considerat că a crea un vin pentru consumator este cea mai frumoasă cale de a face asta. Fiecare vin pe care îl realizez are o poveste pe care o scriu cu pasiune dar în același timp cu detașare față de vin și cu metodică, pentru a alege ceea ce este cel mai bun dintr-o multitudine de vinuri excepționale românești.

ELLE: Suntem la începutul unei veri toride. Cum ne sfătuiești să bem vinul ca să ne bucuram de el și cu ce bunătăți să îl potrivim?
M.S.: Sugestia mea este ca vara să alegem vinuri cât mai lejere, cu conținut redus de zahăr și alcool, pe care să le răcim cât mai bine posibil. Vara apetitul scade din cauza căldurii și preferăm adesea salate sau mâncăruri lejere. La acest tip de preparate putem adăuga fie un spumant bun, fie un rose delicat sau un alb răcoros și aromat. Un sfat important: să rămânem deschiși și să degustăm cât mai multe vinuri pentru a ne înțelege propriul gust, deoarece cel mai bun vin este întotdeauna cel care ne place nouă cel mai mult. De asemenea, să ne amintim de importanța hidratării. Trebuie să integrăm apa cât mai bine inclusiv în momentele în care savurăm vinuri, pentru a ne menține „fresh” cât mai mult timp.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle