Cu alte cuvinte, aceasta stare te opreste din evolutie si nu-ti permite sa iti indeplinesti task-urile propuse. Iata care sunt principalele surse ale negativismului si cum poti sa le elimini in viata ta:
1. Trecutul descurajator
Mesajele rautacioase care te-au ranit candva in trecut se pot reflecta in viata ta de astazi in diverse moduri. Daca esti o fire mai sensibila, reprosurile sau comentariile negative te consuma si te urmaresc mult timp. De asemenea, descurajarile primite la un moment dat, neincrederea pe care ti-au acordat-o unii oameni in diverse contexte prin care ai trecut, iti pot dezvolta un complex de inferioritate si o atitudine reticenta asupra vietii in general. Important este sa nu pleci urechea la toate vorbele rele, ci sa accepti doar criticile constructive, pe care apoi sa le trasformi in rezultate benefice. Accepta doar ideile bune, care te pot ajuta sa evoluezi!
2. Relatiile toxice
Fiecare are cel putin o relatie ‘toxica’ la un moment dat in viata, acea relatie care, prin simpla sa existenta, te seaca de toata energia pozitiva de care ai fi in stare. Desi acum nu ti se pare atat de grav, trebuie sa tratezi situatia cu atentie daca nu vrei sa devii o persoana morocanoasa non-stop. Adevarul e ca o astfel de legatura trebuie intrerupta cat mai repede cu putinta, dar de multe ori lucrurile nu sunt atat de simple. Cel putin ar trebui sa setezi anumite limite care sa iti ofere protectia necesara impotriva ‘toxicitatii’.
3. Lipsa suportului
Daca nu beneficiezi de suportul necesar din partea persoanelor la care te astepti, mergi acolo unde gasesti afectiunea sincera. In general, membrii familiei si unii prieteni apropiati iti sunt alaturi neconditionat, dar se poate intampla ca nici ei sa nu fie de acord intotdeauna cu deciziile tale. Asadar, trebuie sa accepti cu inima deschisa aprecierea oamenilor care te inteleg si te-ar putea sustine in acel moment. Bineinteles, asta nu implica ruperea legaturilor vechi, ci doar intelepciunea de a a-ti alege insotitorii potriviti pentru fiecare etapa a vietii tale, cei ce te pot ajuta sa evoluezi si sa ai incredere in tine.
4. Asteptarile negative
Se spune ca atitudinea joaca un rol foarte important in defasurarea evenimentelor vietii tale. Se mai spune ca ‘universul conspira’ la indeplinirea planurilor tale daca iti doresti ceva cu adevarat. Daca o fi sau nu adevarat, nu e un lucru cert, dar nu te costa nimic sa incerci. Totusi, daca se spune ca negativismul atrage lucruri rele, de ce sa nu fie invers? A alege sa ai asteptari mari e o decizie inteleapta.
5. Negativismul din jur
Starea ta psihica poate fi afectata si de mediul inconjurator, cum ar fi job-ul sau locurile unde iti petreci mare parte din timp. Daca atmosfera existenta e una incarcata negativ, cu siguranta si atitudinea ta va fi in acelasi ton. Daca vrei sa-ti cureti viata de lucrurile rele si acestea ar trebui sa fie pe lista ta. Renunta la job-ul care nu-ti aduce satisfactie sau la oamenii care contribuie mai mult negativ la starea ta. Alege-ti un mediu ce-ti poate aduce zambetul pe buze!
6. Negativismul din propriile ganduri
Stii vocea aceea interioara, care-ti spune mereu ‘nu poti’, care se indoieste mereu de calitatile si abilitatile tale? Aceasta este, probabil, cea mai importanta ‘sursa’ de negativism si cel mai dificil lucru de manevrat si de schimbat. Cu asta trebuie sa lupti mult si sa o elimini din obisnuintele involuntare. Cand ‘iti auzi’ gandurile rele, spune-ti repede ceva optimist. Cu timpul va deveni ceva normal si, asa cum am precizat, o atitudine eficienta este o atitudine pozitiva.
7. Anxietatea
Punctul culminant al emotiilor negative acumulate poarta numele de anxietate. Aceasta afectiune pleaca de la stadii incipiente, care presupune depresii moderate, dar poate deveni o boala greu de tratat daca ‘ii permiti’ sa evolueze. Cand simti ca anxietatea isi pune amprenta pe starea ta generala, stabileste-ti scopul de a-i minimiza efectele. Nu este usor, dar se poate trata cu ganduri pozitive, induse de tine insati sau oferite de cei dragi, impreuna cu o doza mai mare de relaxare si optimism.
Este adevarat ca nu te poti transforma intr-o optimista peste noapte, dar se poate cu mult autocontrol si vointa. Chiar daca gandurile negative persista, trebuie sa le constientizezi, sa nu te identifici cu ele ci sa treci peste ca un simplu observator.
Text: Georgiana Calin
Foto: Imaxtree