De la Seinfeld la Sex and the City: 10 seriale care au schimbat televiziunea și felul în care privim lumea

Când vine vorba de seriale care au schimbat televiziunea, multe se laudă cu inovațiile pe care le-au adus sau cu felul în care au prins la public, dar doar câteva au avut puterea să producă schimbări și în felul în care privim lumea. Iată alegerile noastre, pe care merită să le revezi oricând.


Dacă ești în pană de seriale la care să te uiți, poți oricând să revezi unul cu adevărat relevant. Sau poate chiar să descoperi unul pe care nu l-ai văzut în lista noastră de propuneri care merită, îți spunem cu mâna pe inimă, toată atenția ta.


Seinfeld

Cele 9 sezoane și 180 de episoade ale seriei create de Jerry Seinfeld împreună cu Larry David au fost mult mai mult decât un show despre nimic, așa cum s-a obișnuit lumea să spună. Concentrându-se pe viețile banale a patru newyorkezi, Seinfeld a reușit să ne arate că există amuzament și dramă și detaliile fiecărei vieți, iar umorul replicilor și caracteristicile personajelor sunt deja intrate în legendă.

The Sopranos

Drama lui Tony Soprano (James Gandolfini), care încearcă pe parcursul a șase sezoane să își împace statutul de tată de familie cu cel de mafiot, gestionându-și problemele cu ajutorul unei terapeute, a captivat publicul din toată lumea, cu toate că serialul a debutat pe HBO, care la acea vreme cu avea anvergura de astăzi. Criticii îl enumeră printre cele mai bune, dar și mai influente seriale din toate timpurile, dar dincolo de toate astea rămâne faptul că orice privitor a știut, la acea vreme, că nu a mai văzut povești spuse în acest fel.


Breaking Bad

Povestea profesorului de chimie (Bryan Cranston) care e diagnosticat cu cancer avansat de plămâni și devine producător de metamfetamină, alături de un fost elev de-ai săi (Aaron Paul), pentru a se asigura că familiei sale nu-i va lipsi nimic după moartea lui, a ținut publicul din ce în ce mai aproape pe parcursul a cinci sezoane. Serialul a uimit criticii și a speriat un pic forțele de ordine, care l-au acuzat că pune într-o lumină bună traficul de droguri, dar în cele din urmă s-a dovedit un fenomen – și pentru că a reușit să dea o față umană infracționalității de acest tip, dar și pentru că ne-a arătat o transformare dramatică a unui personaj într-o situație critică.

The Wire

Rareori se întâmplă ca un serial să vorbească atât de realist despre problemele complicate ale unei comunități așa cum a făcut-o The Wire despre orașul Baltimore. Dar asta nici măcar nu contează. Serialul, creat de fostul reporter David Simon, e mai mult decât o dramă polițistă – și pe parcursul fiecăruia dintre cele cinci sezoane reușește să portretizeze cu acuratețe interacțiunile dintre instituții și oameni și felul în care ele se influențează recipros. Deși nu a atras atenția în anii în care a rulat, acum este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cele mai bune proiecte TV ale tuturor timpurilor.


The Office

Numai numărul de alte proiecte TV pe care le-a inspirat The Office ar putea să-ți spună ceva despre cât de bun a fost acest serial, creat, scris și regizat de Ricky Gervais și Stephen Merchant, dar când vine vorba despre a trata cu umor multe mici situații de viață, frustrări, orgolii și disperări, puține filme se pot lăuda că le-au portretizat în așa fel încât să intre, pentru totdeauna, în cultura populară.

Twin Peaks

Drama horror creată de David Lynch și Mark Frost, care urmărește investigația unei crime bizare dintr-un orășel de munte, realizată de agentul FBI Dale Cooper și de șeriful Harry Truman, nu doar că a dat naștere unui adevărat fenomen, dar a și schimbat televiziunea, arătând că e posibil să combini cu succes elementele unei povești polițiste cu umorul negru, entități supranaturale și personaje trecute bine dincolo de limita ridicolului. De multe ori neînțeles, dar cu atât mai atrăgător, serialul continuă să aibă și azi o mulțime de fani care încă se ceartă vorbind despre circumstanțele morții Laurei Palmer.


Friends

Fanii încă mai așteaptă cu sufletul la gură o reuniune Friends, așa că asta spune totul despre popularitatea serialului despre șase prieteni tineri care locuiesc în Manhattan și își împărtășesc cu umor atât momentele dramatice, cât și situațiile amuzante. Unul dintre cele mai vizionate show-uri ale anilor 2000, Friends a lansat cariere, a adunat premii și continuă să fie vizionat și astăzi de cohorte de fani.

South Park

Serialul animat de comedie creat de Trey Parker și Matt Stone a ajuns la cel de-al 23-lea sezon, urmărind aventurile a patru puști (Stan, Kyle, Eric și Kenny) într-un mic orășel din Colorado, prilej pentru nenumărate satire asupra… oricărui subiect. De la politică la celebrități, nimic din ceea ce a fost relevant în cultura pop a vreunui moment nu a scăpat de analiza amuzantă a creatorilor serialului și stilul lor impertinent a fascinat și a lansat trend-uri.


Fleabag

Puține seriale recente care au în centru femei au reușit să facă ce a făcut Fleabag – adică să dea o altă dimensiune, mult mai realistă, relațiilor și sentimentelor pe care le poate avea o tânără femeie confuză și furioasă în ziua de azi. Creat de Phoebe Waller-Bridge, Fleabag a avut doar două sezoane și a cunoscut cu adevărat succesul doar după ce a fost anulat, însă premiile obținute în urma celui de-al doilea sezon sunt doar un indiciu asupra felului inovator în care show-ul portretizează experiențele feminine.


Sex and the City

Câte vreme multe dintre noi se mai întreabă încă dacă sunt, în adâncul sufletului lor, o Carrie, o Miranda, o Samantha sau o Charlotte, influența show-ului nu poate fi disputată. La fel și importanța lui pentru a aduce în fața altor categorii de public un interes aparte pentru modă. Dar și felul în care Sex and the City a adus la lumină discuțiile de multe ori dramatice, de multe ori amuzante, deseori ambele la un loc, pe care le au femeile atunci când își dezbat relațiile sentimentale.


Citește și:
10 filme fantasy, pe care merită să le urmărești oricând ai ocazia

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video