Știrile care acuză gafe vestimentare le privesc aproape exclusiv pe femei. Cu cât mai vizibilă femeia, cu atât mai mare greșeală. Și, de la Meghan Markle la Carmen Iohannis, nici o femeie nu pare să scape de judecata publică întoarsă împotriva alegerilor ei.
Gafe vestimentare, fashion faux pas-uri, wardrobe malfunctions… este plină lumea de expresii care să definească încă o modalitate prin care criticăm femei celebre (și, de la ele în jos, orice femei) pentru alegeri vestimentare mai mult sau mai puțin inspirate. În vreme ce, pentru bărbați, tipul acesta de judecată e atât de rar întâlnit încât aproape că nu îl vedem niciodată. Cine câștigă din tipul acesta de critică pe care chiar și noi, femeile, în perpetuăm cu elan?
Săptămâna aceasta am avut ocazia să resping în mai multe rânduri idei de articole care porneau de la niște așa-zise gafe vestimentare ale unor femei aflate în centrul atenției. Ați ghicit, este vorba despre niște știri care deja au făcut ocolul internetului (și românesc, și mai larg) și care aveau în centru astfel de greșeli de neiertat. În miezul problemei, două femei cu vizibilitate.
Prima era Carmen Iohannis care, stupoare!, a vizitat Arhiepiscopia Ortodoxă Română de la Roma purtând o rochie roz cu buline negre, a cărei lungime nu îi depășea genunchii, și sandale asortate. Imaginea soției președintelui alături de prelați drapați în negru a fost întoarsă pe toate părțile, însă titlurile de presă ajungeau invariabil la o singură concluzie. Soția președintelui era aspru criticată fie pentru că a îndrăznit să nu respecte protocolul, fie pentru că, și mai interesant, nu s-a îmbrăcat în acord cu vârsta ei.
Printre cele mai amuzante reacții a fost cea a unui comentator politic celebru, printre altele, pentru inventarea unei noi specii de găini, pentru o dietă drastică și pentru o vestă utilitară pe care o poartă de când îl știm.
„A trecut vizita neobservată în România?”, se întreba retoric jurnalistul pe blogul său.
„Nu, n-a trecut. Dimpotrivă, a fost una dintre vizitele de politică externă din postdecembrism de mare răsunet în România.
Nu, nu prin conținutul discuțiilor, prin întelegerile încheiate, prin declarațiile comune, prin documentele semnate.
Nu prin Klaus Iohannis, ci prin nevastă-sa, Carmen Iohannis.
Ținuta lui Carmen Iohannis, nepotrivită cu vîrsta și cu împrejurările – rochie roz cu picățele, scurtă, fără ciorapi și în sandale – a fost comentată și răscomentată în România.
Klaus Iohannis are toate șansele să rămînă în Istoria României prin vizita de stat în Italia lui 2018.
Ditamai vizita de stat după 45 de ani a unui șef de stat român într-una dintre cele mai importante țări ale Europei despre care s-a reținut doar rochița nevestei!”.
Nu a fost singura reacție de tipul acesta. Au mai fost și altele, care au răsunat prin toată presa care are obiceiul prost de a se lega de haine atunci când nu are alte lucruri despre care să vorbească. Așadar, a vorbit cu un avânt demn de cauze mai bune despre o biată rochie roz, prea tinerească pentru o purtătoare de 58 de ani sau prea indecentă pentru o întâlnire cu capete înalte ale Bisericii.
Ce să înțelegem de aici? Nimic din ce nu știam. Că există o modalitate de a te îmbrăca pentru vârsta ta – probabil cu fustă până în călcâie și bluze fără decolteu sau mâini dezgolite, la atâția ani, pentru că, nu-i așa, un corp de femeie care nu mai e în floarea vârstei nu trebuie să lezeze ochii celor care se uită la femei doar ca la obiecte bune de admirat. Că există un soi de obligație de a te îmbrăca „decent” în prezența preoților – o „decență” definită de ei, care e ușor de observat în bisericile în care doar rareori femeile intră fără să își acopere capul, ca niște păcătoase ce sunt. Că există un protocol picat direct din cer, nu făcut de oameni, care spune că bărbații se pot îmbrăca fix așa cum vor (oricum se vor îmbrăca permanent doar în plictisitorul și sigurul costum, evitând capriciile și plăcerile modei), dar că femeile trebuie să aibă ciorapi sau pantofi care nu dezvelesc călcâie sau degete, niște părți ale corpului atât de indecente încât până și unele corporații le interzic.
Că tot suntem la capitolul gafe vestimentare recente, să nu uit și de cea comisă de Meghan Markle în turneul regal pe care îl efectuează chiar acum ducesa însărcinată care a sucit capul întregii lumi, alături de soțul ei. Și ea este vinovată! Pentru că (senzațional!) de rochia roșie (altfel foarte frumoasă) pe care a purtat-o Meghan a rămas atârnată o banală etichetă, vizibilă la fiecare pas al ducesei de Sussex la începutul vizitei sale în Tonga. „Gafă vestimentară de proporții!”, „Prima gafă vestimentară a lui Meghan Markle!” și alte titluri în aceeași idee au însoțit imaginea bietei femei care habar nu a avut, până la un punct, că a comis o asemenea fărădelege stilistică.
Evident că nici amărâta de etichetă și nici rochia roz a lui Carmen Iohannis nu sunt gafe vestimentare. Sunt doar fapte diverse cărora nu li s-ar fi acordat nici un fel de atenție dacă la mijloc nu era notorietatea personajelor… sau genul lor. Și acesta din urmă este cel mai important. Pentru că, în cazul bărbaților, nu există gafe vestimentare. Apar, ce e drept, foarte rar, orori. Radu Mazăre cu costumul său nazist (însoțit de salutul nazist) sau Harry, soțul lui Meghan Markle, tot cu un costum de inspirație nazistă, au declanșat furtuni similare în opinia publică. Dar cazurile lor erau extreme și era musai să fie sancționate, având în vedere istoria costumelor cu pricina.
Însă etichetele la vedere, genunchii dezgoliți, bretelele vizibile ale sutienelor, mâinile descoperite sunt greșeli aproape exclusiv feminine. Nu sunt gafe vestimentare, ci sunt moduri în care societatea încă ne spune cum trebuie să ne purtăm, cum trebuie să ne îmbrăcăm, cum trebuie să arătăm ca să fim în rândul lumii, acceptate, iertate de judecata comunității. Așa că nu îmi rămâne decât să le urez femeilor decât curaj – se pare că de asta ai nevoie și atunci când te îmbraci cum ai chef, și atunci când în ținuta ta se strecoară o banală eroare. Atât de banală încât i se poate întâmpla oricui.
Foto: Instagram, colaj: ELLE