Un deputat propune un proiect de lege menit sa protejeze de discriminare mamele care alapteaza in spatiul public. Mai avem nevoie de asa ceva?
Saptamana internationala a alaptarii a adus in discutie, din nou, un subiect atat de natural incat te si miri ca mai e nevoie sa discutam despre el. In mod normal, oricine ar spune ca sa alaptezi, oriunde il apuca foamea pe copilul tau, e un lucru firesc, absolut natural.
Totusi, la cata lume se simte lezata de vederea sanilor unei femei care alapteaza, proiectul de lege anuntat recent de deputatul PNL Ovidiu Raetchi pare o idee promitatoare.
Lansez in dezbatere si voi depune un proiect de lege care protejeaza mamele care sunt in situatie de a alapta in spatii publice', a declarat deputatul. O astfel de lege exista in Marea Britanie, de exemplu, de mai bine de sapte ani, dar si in alte state precum Franta, Spania sau Islanda. Obiectivul principal este acela de a impiedica un comportament discriminatoriu: sunt cazuri in care mamele au fost date afara din hoteluri sau restaurante pentru ca erau nevoite sa isi hraneasca copilul. Trebuie precizat ca durata de alaptare a unui sugar, precum si periodicitatea acesteia, exclud posibilitatea hranitului exclusiv acasa, care ar izola social si profesional mama. De asemenea, alternativa oferita mamelor care sunt nevoite sa isi alapteze copiii (‘mergeti la toaleta) este, in mod evident, total inadecvata. Doresc sa fiu inteles corect: in acest moment legea permite alaptatul in public, iar cazurile in care acest drept le este blocat in spatii publice sunt rare. Totusi, au aparut incidente de gen si este corect sa stipulam clar in lege faptul ca interzicerea alaptarii reprezinta un abuz, o discriminare. Vom institui o amenda in acest sens', a clarificat deputatul.
O astfel de lege, cum spuneam, poate ca nu ar trebui sa existe. Pana la urma, ce fel de om trebuie sa fii ca sa dai afara o mama care isi hraneste copilul? Dar iata ca lucruri de acest fel se intampla, si atunci este bine ca mamele sa beneficieze de protectia legii.
Femeile care alapteaza au fost, de altfel, sanctionate de-a lungul timpului de opinia publica, au fost excluse de pe retelele de socializare (care, intre timp, si-au nuantat pozitiile) si sunt indelung commentate de unii dintre noi. De ce?
Argumentul invocat cel mai des este decenta. Suprinzator sau nu, sa vorbesti despre decenta in cazul in care o mama isi hraneste copilul este complet ilogic. Cei care apeleaza la argumentul ipocrit al decentei sunt cel mai probabil lezati de vederea unor sani. Asta in conditiile in care sanii abunda in spatiul public, invadandu-ne de pe afise stradale, afisandu-se in videoclipuri, in fotografii din vacante si asa mai departe.
Dar legatura dintre decenta si sani este una bazata pe sexualizarea corpurilor femeilor. Daca nu am sti de mii de ani ca sanii sunt mai intai organe functionale, de hranire, inainte de a fi decorative, poate ca nu am fi deranjati de privelistea unei mame care alapteaza. Asta in conditiile in care alaptarea, desi recomandata ca modalitate exclusiva de a hrani copiii in primele luni de viata, nu este incurajata sau practicata prea mult in Romania.
Nu poti aduce un argument precum decenta intr-o discutie despre alaptare – pentru ca aici lucrul decent de facut este sa iti hranesti copilul oricand ii este foame. Nu e nimic sexual sau indecent la o mama care alapteaza – in afara cazului in care nu esti obisnuit sa vezi sanii drept organe care exista cu alt scop decat pentru pura ta placere vizuala si sexuala.
Foto: Instagram