Deci, potrivit specialistilor din acest camp de cercetare, sanii mari ne atrag pentru ca pot hrani copiii cum trebuie. La fel, tocurile inalte ne fac sa salivam pentru ca, pe vremea cand eram doar vanatori, sa fii inalt insemna sa ajungi mai usor la fructele din copaci, asta transformandu-te intr-un partener foarte dezirabil. Dar pe masura ce inaintezi in a considera ca fiind atractive chestii din ce in ce mai stupide, precum buzele injectate sau bleaching-ul anal, apar problemele. Poti constientiza faptul ca tot ce consideram noi sexy are legatura mai degraba cu trendurile decat cu genetica, doar privind la cum s-a schimbat forma sutienului in secolul al XX-lea.
Sunt multe explicatii venite din sociobiologie pe care le luam in serios. Una dintre ele se refera la motivul pentru care barbatii violeaza. Pai… uite care e: demult, in ceata primordiala a timpului, eram nevoiti sa luptam pentru a ne gasi un partener. Zis si facut! Trebuia, pur si simplu, sa nu ne dam deoparte de la nimic pentru a ne distribui materialul genetic, pentru a-l trimite in viitor. Pe bune! Practic, nu aveam ce face. Suntem, dupa cum se vede, programati pentru a face sex neconsimtit.
Ideile astea nu doar ca sunt definitiv stupide, dar sunt si tendentioase din punctul de vedere al teoriei determinismului cultural. Au existat multe momente in istoria umanitatii in care exact opusul lor a fost adevarat. Pana la inceputul secolului al XIX-lea, de exemplu, se credea ca trebuie sa te feresti de apetitul sexual exagerat al femeilor, si nu de cel al barbatilor. Numai si numai ele se aflau sub imperiul unei sexualitati monstruoase, pe care o stapaneau doar luptandu-se eroic cu ea.
Abia de curand barbatul a inceput sa fie vazut ca un pradator sexual. Si e vorba chiar despre aceasta viziune a lui ca vanator de trofee, care fundamenteaza discutiile despre viol. Oriunde ar avea loc un viol – ele au loc, din pacate, peste tot –, el nu este vazut precum crima, ci ca o simpla eroare in sistemul reprimarii instinctelor primare. Violul este un act pe care societatea il accepta tacit, soptindu-si mereu in barba: „Barbatii, tot barbati!. Cum altfel se explica faptul ca din 1.000 de violuri reclamate doar sase conduc la privarea de libertate a celui vinovat? Sau ca poti primi doar sase luni de inchisoare pentru asa ceva, ca in celebrul caz al lui Brock Turner?
Societatea noastra continua cu abnegatie sa tot inventeze scuze pentru viol. Mai mult, acesta a devenit, de fapt, corolarul intortocheatei viziuni despre sex a umanitatii. Cum asa? Simplu: sexul e putere. E vazut ca luare in proprietate – „a poseda’, „a avea’ sunt printre sinonimele actiunii care se consuma in actul sexual – a corpului femeii de catre barbat. In cultura noastra, sexul este umilinta pentru femeie si exercitiu de putere pentru barbat. Din acest motiv, sa fortezi o femeie sa faca sex cu tine este expresia pura a competitiei sexuale, a viziunii generale despre masculinitate.
Sa nu ma intelegeti gresit, asta nu este o scuza oferita studentilor campioni la atletism din universitatile americane, care violeaza fete in timp ce sunt inconstiente. Dimpotriva. E o incercare de a explica de ce societatea noastra crede ca violul e acceptabil si ca violatorii nu trebuie pedepsiti prea aspru. La urma urmei, acesti barbati nu fac decat ceea ce societatea le permite subconstient.
Daca lucrurile acestea sunt adevarate – asa cum cred eu –, nu exista, din nefericire, nici un remediu pentru institutia violului. Nu putem sa le spunem pur si simplu barbatilor sa nu mai violeze femei. Actul violului trebuie confruntat radical in insasi esenta lui, prin reconsiderarea felului in care privim femeile. Problema nu e doar pornografia, locul in care fanteziile legate de viol isi au un loc fruntas, ci si modul in care obiectificam femeia in print-uri publicitare stradale si, mai ingrijorator, in paginile revistelor dedicate tocmai lor.
Sexualizandu-le ca inocente si vulnerabile, proiectandu-le corpurile ca trofee pentru care trebuie sa lupti, violurile asupra lor nu vor inceta. Continuand sa consideram sexul ca fiind actiunea pe care cineva o are asupra altcuiva, violurile asupra lor nu se vor opri. Si, cel mai important, traind intr-o cultura care ne transforma in niste recompense facile pentru altii, lumea va fi plina de alde Brock Turner. Si de indivizi care le vor gasi mereu scuze acestora.