Alegerea partenerului nu se face întâmplător. Și dacă nu poți controla pe cine întâlnești, cu siguranță poți decide cine rămâne alături de tine și îi oferi timp, emoții, resurse. Doar că această decizie câteodată rulează în străfundurile inconștientului și te întrebi tristă sau furioasă cum de ai ajuns în acest punct total nesatisfăcător. Sau vrei să alegi sănătos pe viitor și ești dispusă la anumite eforturi către schimbare și introspecție, chiar dacă nu va fi comod.
Impactul evoluționist
Fie că ne convine sau nu, e ok să recunoaștem că ne atrage o anumită tipologie de bărbați în legătură cu care Natura ne-a programat să ne îndreptăm. Bărbații care ar avea gene puternice, iar felul în care arată ne inspiră protecție, siguranță. Sunt înalți, bine făcuți, spatele lat, maxilare puternice. Așa numitul bărbat beta trece în plan secund, deși el ar fi opțiunea cea mai potrivită.
Familiaritate
Din păcate ce este familiar nu este automat și sănătos. Vei realiza că ți-ai ales ca partener pe cineva care seamănă teribil de mult cu mama sau cu tata, având aceleași comportamente disfuncționale. Dar pentru că ai avut 20-30 de ani în care ai învățat să le faci față, la maturitate alegi ceva similar pe care știi cum să-l gestionezi. Evident, chiar dacă gestionarea aceasta, a face față, nu respectă împlinirea nevoilor tale emoționale reale.
Loialitatea transgenerațională
Nici ea nu vine la pachet cu fericirea. Dacă te uiți în urmă femeile din familia ta au avut parteneri agresivi, cu dependențe? Tu ai respectat fără să vrei modelul? Pentru a face parte din familie, a te subscrie ei, preiei aceeași linie narativă.
Similaritate
Adică să alegi pe cineva din același cerc social, academic, mediu, nivel economic, oraș, sat, comunitate. Nu te simți minunat alături de el, dar e pe treapta ta socială.
Mulțumirea părinților
Copiii care fac orice să își mulțumească părinții pot deveni adulți care păstrează tiparul inclusiv când vine vorba de alegerea partenerului. Intră în relații sau le păstrează pe cele care sunt aprobate, validate de părinții lor.
Apropierea
Ce te face să îl alegi pe colegul de serviciu, amicul din grupul de prieteni, colegul de echipă sau antrenament? Faptul că e acolo, la îndemână. Pur și simplu proximitatea te face să intri în relație cu persoana care e cea mai prezentă.
Asemănarea fizică
Ți s-a întâmplat să vezi cupluri despre care ai jura că sunt cel puțin verișori primari, dacă nu chiar frați? Și tu ai avut un iubit cu care semănai fizic foarte mult? Avem tendința să alegem ca parteneri oameni care seamănă cu noi deoarece funcționează ca o oglindă și e mai facil să crezi în ei.
Interese comune
Sunt mai mici șansele să te respingă un bărbat care are aceleași hobby-uri, interese, perspective, decât cel cu care ai viziuni și pasiuni diferite sau chiar opuse. E o formă de validare și de creare a siguranței și acceptării.
Citește și:
Partenerul tău devine abuziv emoțional? Cum să te aperi corect, relația având șanse de a fi salvată
Foto: PR