De ce un partener empatic e un câștig enorm

Să alegi conștient un partener empatic elimină din start o mulțime de probleme în cuplu, precum efectele egoismului și îndreptățirii.

Sigur că e dificil să descoperi de la prima întâlnire că omul din fața ta este cu adevărat empatic, mai ales că la început fiecare vrea să impresioneze și are o atitudine… periată. Dar îi poți observa comportamentele în timp, privind curios, dorind să-i explorezi universul interior și având asumarea conștientizării reale a ceea ce nu este ok pentru tine. Căci, uneori, din teama de singurătate, de a nu-l pierde, mânată de dorința de a fi în cuplu ajungi să negi realitatea sau să nu vrei să vezi ceea ce este evident.


Conectarea profundă

Ea e dificil de realizat cu cineva care nu este empatic. O persoană care evită conectarea emoțională, care evită să se vulnerabilizeze va păstra discuțiile la un nivel superficial, chiar și atunci când observi că vorbește continuu despre sine. Da, se pune pe sine în centrul atenției, poate chiar se plânge necontenit dar e vorba doar despre el, nu există și o reciprocitate unde să ai și tu loc. Cu un empatic te simți ascultată, văzută, înțeleasă.

Nu există jumătăți de poveste


Un partener empatic nu îți va da senzația de minciună, că ascunde ceva sau că distorsionează faptele așa cum îi convine. Inclusiv ceea ce ai putea considera un exces de onestitate e uneori tot o formă de manipulare, prin care evitantul se spală pe mâini de orice responsabilitate sau decizie și lasă mingea în terenul tău. Un empatic nu este un fan la jocurilor psihologice și pentru el transparența și asumarea sunt esențiale deoarece se pune în papucii tăi și îi pasă de ce simți, cum te pot afecta comportamentele sale. Este atent și la limbajul corpului, la mici schimbări de atitudine pe care le verifică apoi cu tine.


Este prezent

Un partener lipsit de empatie va rămâne complet rece, impasibil la problemele cu care te confrunți. Efectiv nu poate înțelege că îți este rău, te doare ceva, ești afectată emoțional de un eveniment, deși ai spune că sunt elemente de umanitate de bază. El vrea calea ușoară și îl enervează sau nu-l interesează orice tip de piedici în obiectivele pe care le are, indiferent de ce natură sunt acestea. Uneori dintr-o perspectivă de conveniență socială poate rămâne prezent fizic, dar fără să ofere sprijin concret. Partenerul empatic e prezent și fizic și emoțional, rezonează cu situația prin care treci și oferă activ suport.


Mai puțin dramatism

Nu-ți imagina că un empatic este precum un călugăr budist, tot timpul perfect calm și cu zâmbetul pe buze, pe care nu ai cum să îl scoți din această stare. Sigur că se enervează, că simte frustrare, furie sau dezamăgire. Are dreptul la toate emoțiile sale, așa cum ai și tu, și le exprimă. Dar nu se duce către manipulare prin victimizare, către manipulare prin învinovățire sau retragerea sentimentelor. Nu îi plac conflictele însă nu le evită, ci este foarte interesat de găsirea de soluții luând în calcul ce simți tu, ce simte el, ce își dorește fiecare.


Citește și:
Să ierți după o mare dezamăgire în dragoste? Credințe care te țin blocată în trecut

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle