De ce tu și partenerul cheltuiți în exces și ajungeți să aveți o situație financiară precară

Nu câștigați puțin, dar cheltuiți mult și la finalul lunii nu rămâneți cu nimic, mai degrabă cu datorii. Ce e în spatele acestui comportament.

Dacă stați să adunați cât câștigați împreună, tu și partenerul ar trebui să duceți o viață lipsită de griji. Doar că în realitate latura financiară ajunge să vă streseze mai mult ca orice. Cheltuiți fără măsură și vă întrebați cum se pot descurca bunicii sau părinții voștri din pensii mici, ori ce fac familiile care au salarii modice și copii de crescut. Ok, cheltuiți cât aveți, doar că voi cheltuiți și mai mult decât vă puteți permite, fără a realiza nimic cu adevărat important sau durabil în timp.


Nu aveți nicio educație financiară

Veniți din familii normale, unde banii erau numărați. Nu exista o lejeritate financiară. Însă chiar și așa nu ați văzut la părinții voștri un comportament responsabil. Astăzi părea că totul e grozav și vă permiteți orice, mâine toată familia mânca o mâncare sărăcăcioasă sau pâine cu unt. Nu exista cumpătare, o vedere de ansamblu sau în perspectivă. Nu ați văzut o abordare matură din punct de vedere financiar, nu a existat un adult capabil să vă învețe asta. Și perpetuați modelul disfuncțional.


Pentru că n-ați avut bani

Copilăria a fost dificilă, adolescența de-a dreptul grea. Colegii de școală râdeau pe seama voastră că sunteți săraci, iar lipsa de posibilități venea la pachet cu haine modeste și vacanțe la țară la bunici. V-ați fi dorit enorm să aveți ținute cool, așa cum purtau ceilalți, să mergeți în locuri interesante. Să fiți și voi ca ei. Dacă atunci nu s-a putut, se poate acum. Însă nu realizați că este necesară o limită, astfel încât să nu rămână contul gol.

Considerați că sunteți valoroși…

… dacă aveți cea mai scumpă mașină, o casă mult prea mare pentru voi, foarte multe haine și bijuterii. Cheltuiți în exces ca să arătați că puteți, că sunteți capabili. Așa credeți că veți fi mai plăcuți, mai căutați și acceptați de către ceilalți. Că este rețeta pentru a nu fi respinși, judecați, abandonați.

Nu filtrați informația

Reclame, povești sau experiențe de-ale celorlalți, achizițiile apropiaților. Parcă aveți un fel de FOMO, dar în ceea ce privește cumpărăturile. Să nu ratați lucruri nou lansate. Dacă o prietenă a spus că are un gadget care i se pare extraordinar, musai trebuie să îl cumpărați și voi. Mai multe review-uri pozitive pe internet sunt convingătoare, imediat vă achiziționați aparatul acela de care de fapt nu aveți absolut deloc nevoie. La fel reducerile sunt seducătoare și cu cât vi se pare mai mare reducerea cu atât sunteți determinați să cumpărați. Refrenul care liniștește conștiința? Prețul a fost bun și nu se știe niciodată când avem nevoie de…


Limbajul iubirii: cadourile

În ceea ce privește limbajul iubirii reprezentat de cadouri, avem nu doar diamante și vacanțe în țări exotice. Ci și flori de câmp culese personal, oprind mașina la marginea drumului. Prăjitura preferată trimisă spontan prin curier la birou. Adică există cadouri mai scumpe și cadouri mai ieftine, plus zona de mijloc dintre aceste extreme. De unde dezechilibrul financiar? Nu concepeți cadouri modice ca preț și vă arătați dragostea într-o manieră extravagantă și foarte costisitoare.


Citește și:
Strategii ca tu și partenerul să fiți mai disponibili emoțional în cuplu și să vă dezvoltați armonios relația

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle