O despărțire este dureroasă, chiar dacă ai inițiat-o tu. Natura te poate alina sau te poate ajuta să îți descoperi resurse uitate sau neștiute până acum.
O despărțire recentă ți-a dat lumea peste cap. Vrei să te vindeci și nu știi cum. E greu și dacă tu ai luat decizia sau te-ai trezit brusc cu acest verdict pe care nici nu-l intuiai. Viața ta s-a schimbat și e necesar să reînveți să trăiești singură. Cu atât mai dificil dacă întreaga ta existență era organizată în jurul cuplului, te-ai înstrăinat de prieteni sau vă vedeți rar datorită diverselor responsabilități. O resursă către vindecare poate fi neașteptată: natura.
Ai senzația că ești complet confuză, dezorientată, nu mai ai niciun scop sau cel puțin unul clar. Mergând în natură reînveți să îți stabilești obiective și să fii mai prezentă. Faci un traseu și ca atare e obligatoriu înainte să te documentezi, să urmărești harta, marcajele. Ba chiar atingi diverse obiective mici (o anume cabană, o anumită culme) până ajungi la cel final, mare.
Există excursii organizate pe munte pentru diferite grade de dificultate. Aici poți întâlni persoane interesante, îți poți extinde cercul social, să vă întâlniți și în oraș în cursul săptămânii.
… care te poate sculpta corporal. Arăți mai bine, te simți mai bine. Inclusiv hormonii secretați în urma efortului îți vor influența starea de spirit. Mișcarea implică o formă de autoreglare emoțională utilă în gestionarea emoțiilor negative aferente despărțirii.
Mâncare, alcool, aplicații de dating, muncă peste program sau inclusiv în weekend. Toate acestea sunt modalități mai puțin sănătoase de domolire a emoțiilor negative. Natura și activitățile pe care le poți face acolo te disciplinează și nu te lasă să fugi către mecanisme de a face față ce ajung să lucreze împotriva ta.
Descoperi mediul înconjurător prin intermediul simțurilor. Pământul sau pietrele de sub picioare, peisajul pe care îl explorezi vizual, mirosul de conifere, atingerea vântului sau a vegetației pe piele. Ești în aici și acum, mintea nu mai fuge către trecut sau viitor. De asemenea înveți să îți asculți corpul și ce transmite el. Nevoia de hidratare, de hrană, de o pauză sau odihnă. Așa înveți să îți observi și să îți împlinești inclusiv alt timp de nevoi, respectiv cele emoționale.
Ai reușit să atingi un vârf montan, apoi un altul. Ai reușit să alergi mai mulți kilometri în parc, să te plimbi mai mult cu bicicleta în pădurea de la marginea orașului. Observi evoluția ta fizică și cum ai făcut față provocărilor. Treptat cresc încrederea în forțele proprii și stima de sine. Despre care știm că de cele mai multe ori sunt destul de șifonate în urma unei despărțiri.
Despărțirea este un factor de stres important. La asta se adaugă și stresul acumulat la serviciu, alte probleme cu care te confrunți în viața ta. În depresie și anxietate psihologii recomandă mișcare, timp petrecut în natură și sunt studii care arată clar efectul antistres pe care natura îl are asupra minții.
Foto: PR