De ce sa mergem duminica la vot? Pentru ca putem!

Astazi avem dreptul sa votam. Nu il avem de mult si nici nu avem impresia ca el conteaza. Hai sa facem sa conteze!

De fiecare data cand le aud pe colegele mele intrebandu-se de ce ar vota la scrutinul din 2 noiembrie, imi vine sa imi iau campii. Si incerc sa le explic, de fiecare data, de ce ar trebui sa mergem toate la vot, indiferent de optiunile noastre politice, de confuziile noastre sau lipsa convingerilor. Cum asa? Pentru ca imi dau seama cat de recent este dreptul nostru de a vota si cat de important este sa il exercitam. Cred ca ar trebui sa votam fie si numai ca sa dobandim un soi de exercitiu in a alege. Si asta pentru ca nu avem un astfel de exercitiu. Sa va explic.


Istoria implicarii femeilor in chestiuni politice este foarte recenta in Romania. In Constitutia din 1923, articolul 108 spunea ca intre membrii consiliilor judetene si comunale pot fi cooptate si femei majore. Doar ca drepturile politice nu au venit atunci cand erau asteptate. Asa numitele legi speciale determinau criteriile pe care femeile trebuiau sa le indeplineasca pentru a fi considerate demne sa voteze. Absolventele de invatamant secundar, normal sau profesional, functionarele, vaduvele de razboi si cele care conduceau diferite societati erau singurele care puteau sa aleaga. Asa se face ca in 1930 existau 15 mii de femei care aveau drept de vot, din care s-au inscris pe liste doar trei mii.


Dreptul real al femeilor la vot aparea clar doar in Constitutia din 1938, desi femeile nu erau eligibile in Adunarea Deputatilor. Dar, cum dictatura carlista s-a impus imediat, femeile nu si-au putut exercita dreptul. Dupa razboi, o noua lege electorala, in 1946, si mai apoi Constitutia din 1948 le dadea bunicilor noastre, in cele din urma, dreptul de a vota. Doar ca aceasta Constitutie venea cu toate limitarile impuse de comunism, care aveau sa se intinda pana in 1989. Cu alte cuvinte, noi, femeile, votam cu adevarat liber si avem de ales doar de 25 de ani.


Pentru asta ar trebui sa le multumim unor doamne ale caror nume ar trebui sa fie mult mai notorii decat sunt azi. Ella Negruzzi, Calypso Botez, Ortansa Satmary si alte cateva sunt cele care au luptat pentru miscarea de emancipare feminina in Romania, si au fost si printre primele candidate pe liste electorale. Nici nu pot sa imi imaginez cat de greu trebuie sa le fi fost, dar lor trebuie sa le multumim pentru faptul ca astazi, in Romania anului 2014, stam sa ne gandim ca nu avem cu cine sa votam, ca e prea frig afara sau ca nu ne convine nici unul dintre candidati. Ei bine, pentru ele macar si tot ar merita sa votam.


Votul inseamna implicare. Doar prin vot putem sa alegem cine vrem sa ne reprezinte. Si stim toate ca avem nevoie de reprezentare. Chiar daca, teoretic, ne-am castigat deja toate drepturile, putine dintre ele sunt puse si in practica. In Romania inca mai exista discriminare de gen, atat cand vine vorba de locuri de munca sau de salarii, dar si atunci cand vorbim despre violenta domestica sau hartuire. Pentru fiecare dintre aceste probleme exista si legi, numai ca putine sunt puse in aplicare in spiritul lor. Stiu, duminica nu avem alegeri legislative, dar prezenta noastra masiva la vot poate insemna ceva.


Amintiti-va numai de cea de-a doua alegere a lui Barack Obama, in 2012, in Statele Unite. Cei care spun ca femeile i-au adus lui Obama cel de-al doilea mandat au dreptate. Femeile au iesit in numar covarsitor la vot ca sa il sustina pe presedinte. De ce au facut-o? Pentru ca presedintele Obama era favorabil politicilor adresate femeilor, in vreme ce contracandidatul sau avea vederi problematice privind drepturile reproductive, asistenta pentru tinerele mame, discriminarea de gen si alte subiecte asemanatoare.


In Romania anului 2014 nici macar nu se vorbeste despre aceste subiecte in campania electorala. Dar s-ar vorbi, cred, daca votul nostru ar fi consistent, daca ar ajunge la un procent atat de mare incat sa nu poata fi ignorat de candidati. Daca vrem sa se vorbeasca despre problemele noastre, daca vrem sa contam, ar trebui sa iesim in numar cat mai mare la vot. Sa le aratam ca noi suntem cele care pot sa influenteze alegerile, ca noi suntem cele care alegem. De-abia apoi problemele noastre vor putea fi discutate pe larg si, in cele din urma, rezolvate.


Haideti, deci, sa mergem la vot. Cu oricine am vota, sa ne gandim, de data aceasta, ca votul nostru e important si sa alegem cu mare bagare de seama cui vrem sa il dam.

Foto: Vote Concept, Alphabet stamp on a cork board from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle