De ce sa faci copii? Ca sa te pensionezi mai devreme

Dam pensionare "anticipata" cu sase ani pe trei sau mai multi copii. Sau cum creste natalitatea odata cu noua lege a pensiilor.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

E foarte greu sa fii femeie in Romania si sa te simti reprezentata de politicienele de la noi. Cu cateva exceptii, cele mai multe dintre femeile din politica par sa uite, odata ajunse in functii de decizie, despre identitatea lor de gen si sa faca tot posibilul sa nu manifeste nici macar o farama de empatie pentru suratele lor. Ba dimpotriva.

Asa ca rectific. E foarte greu sa fii femeie in Romania si sa nu iti fie rusine cu femeile din politica. Cazul de azi (dar si de ieri si, cu siguranta, de maine): Lia Olguta Vasilescu. Ministrul actual al Muncii a declarat, pentru canalul de televiziune Antena 3, ca noua lege a pensiilor va favoriza femeile care au trei sau mai multi copii. Cum? Simplu. Permitandu-le femeilor (care s-ar apropia in felul asta de conceptul de trista amintire de mame eroine') sa iasa la pensie cu sase ani mai devreme decat ar face-o in mod normal. Masura, se pare, a fost inspirata de niste discutii in urma carora Lia Olguta Vasilescu a ramas cu impresia ca motivul pentru care femeile intarzie sau aleg sa nu mai faca copii in Romania e pensionarea tarzie.

Un principiu pe care il avem in programul de guvernare este acela ca femeile care au mai mult de trei copii trebuie sa aiba varsta redusa de pensionare cu sase ani. Va spun ca am intalnit foarte multe persoane in aceasta perioada care ma intrebau: «Ok, de cand se aplica? Adica, se aplica pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteti siguri ca nu va veni cineva care sa modifice legislatia, pentru ca eu am doi copii si ma gandesc sa mai fac un copil tocmai ca sa beneficiez de aceasta prevedere».'

Exemplul conversatiilor private ale Liei Olguta Vasilescu cu foarte multe persoane' care nu fac copii de grija pensionarii e problematic din mai multe puncte de vedere.

Dramatica scadere demografica

In primul rand, o astfel de masura ar putea fi o politica (abia mascata) de stimulare a natalitatii pe un termen lung si incert. Doar ca nu este. Pana la urma, e foarte posibil ca o astfel de masura sa fie abrogata chiar de urmatorul parlament. Politicienii din Romania s-au obisnuit insa sa se planga (mai ales in campanii electorale) de scaderea dramatica a natalitatii din Romania, fara sa ia masuri reale pentru stimularea cresterii demografice. Cel putin o data la patru ani auzim o vaicareala politica generala deplangand starea uterelor noastre lipsite de rod de la niste oameni care nu ofera facilitati, care nu ofera crese, care nu ofera indemnizatii (desi aceasta este singura parte in care lucrurile au intrat intr-o oarecare stabilitate), care nu ofera un sistem de scolarizare decent sau macar scoli sigure samd… Dar care asteapta copii.

Acum, Lia Olguta Vasilescu e de parere ca poate oferi niste ani suplimentari de pensie mamelor care vor face copii pentru tara', dar fara sa asigure, pentru acesti copii si pentru mamele lor, toate acele facilitati despre care vorbeam mai sus. Sa ne intelegem, vorbim despre aceeasi Lia Olguta Vasilescu care induce electoratul in eroare cand vine vorba despre indemnizatia de crestere a copilului, spunand, referitor la concediul de crestere a copilului luat de fondatorul Facebook, Daca era roman si trebuia sa ii dam 85% din venituri, lunar, ca indemnizatie de paternitate, inainte de aparitia OUG, faliment scria pe noi!'.

Copilul ca moneda

Un alt punct problematic al declaratiilor (as zice iresponsabile) ale Ministului Muncii? Folosirea copilului ca moneda de schimb. Faci un copil, iti dam ceva. E simplu. Doar ca trocul acesta aminteste un pic prea tare de medaliile pentru mamele eroine din vremurile comunismului – si este, pana la urma, o promisiune destul de incerta, pe un termen suficient de lung incat sa nu poata fi indeplinita in fapt. Si exemplul propus de Lia Olguta Vasilescu, chiar daca nu se va regasi in forma actuala in proiectul de lege, aminteste de un alt episod celebru. Cel al Mitropolitului Clujului, Andrei Andreicut, care a declarat la Marsul pentru viata (un mars impotriva avortului, ca sa ne fie clar despre ce vorbim) ca Romania ar fi ferita de scadere demografica daca toate tinerele familii ar avea macar cate trei copii: unul pentru tata, unul pentru mama si unul pentru tara si biserica.'

Si, sa nu uitam, in conditiile in care tot politicienii din Romania se plang ca avem prea multi asistati social si prea multi pensionari (fata de numarul celor care contribuie la buget), de ce am introduce o categorie noua de mai mult sau mai putin asistati al caror merit ar fi tocmai productia de copii?

Cineva sa iti aduca o cana de apa la batranete

Dar promisiunile Ministrului mizeaza si pe un mit romanesc nociv – cel al copilului pe care il faci ca sa aiba cine sa iti aduca o cana cu apa la batranete'. Nu, nu e de ras. Oamenii din Romania fac copii din cele mai bizare motive, iar acesta chiar face parte dintre ele, chit ca nu exista statistici care sa certifice aceasta atitudine. Dar credinta aceasta este transpusa acum in proiect de Lia Olguta Vasilescu: mai multi copii inseamna mai multe viitoare contributii la buget, deci mai multi bani de pensie. Deci posibilitatea pensionarii oarecum anticipate.'

Acum, daca intentia va ajunge in lege sau daca mii de femei se vor inghesui sa faca trei copii sau mai multi in urma promisiunilor Ministrului, ramane de vazut. Ce am vazut, in schimb, pana acum, este o femeie care e in masura sa decida pentru alte femei – si care o face in functie de cheful de moment sau de conversatii cu foarte multe persoane'.

Cat pentru noi, ramane intrebarea: tu cati copii ai face ca sa iesi mai devreme la pensie?

Citeste si:

Nu, Serena, nu nasterea unui copil te face o femeie adevarata'

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle