De ce propria aroganță e un dușman care nu te lasă să fii fericită

Te-ai gândit vreodată la aroganță ca la un mecanism de apărare? Sau o modalitate greșită de a-ți construi imaginea? În ce contexte te autosabotezi.

De ce propria aroganță e un dușman care nu te lasă să fii fericită

În mediul social, în discuțiile cu prietenele, ți s-a spus că atragi prin aroganță. Ai considerat-o un atuu și ai încercat să o pui în practică ori de câte ori ai avut ocazia. În unele situații ți s-a părut o idee bună de a te pune la adăpost. Oamenii aroganți i-ai considerat de succes și ai încercat să le copiezi comportamentul, devenind un model. Însă aroganța este în general un paravan pentru vulnerabilitate. Întrucât nu mă consider cu adevărat valoros, mă comport ca și cum.

Atragi bărbații nepotriviți

Fiind arogantă te transformi într-un premiu, o pradă, pentru vânătorii profesioniști. Ei sunt interesați să demonstreze că pot avea pe oricine, oricum, și cu cât pari mai inaccesibilă cu atât e mai tentantă cursa. Însă după ce te-au cucerit, fiorul vânătorii dispare. Ei nu sunt interesați să construiască o relație, să investească, ci doar să posede. Iar dezamăgirile în dragoste se vor ține lanț.

Nu ești cu adevărat în contact cu tine

Aroganța este un paravan, o modalitate de a apăra acea parte vulnerabilă din tine care simte durere, tristețe, teamă, rușine... Iar paravanul te împiedică să ajungi la partea care suferă și să ai grijă de ea într-un mod sănătos. În plus, ești centrată pe a dovedi, pe exterior, pe ce cred ceilalți, pe cum să impresionezi sau să construiești o imagine care în cele din urmă este falsă, nu are legătură cu cine ești tu la nivel profund. Și ca atare poți chiar să îți negi adevărata ta natură, ceea ce produce suplimentar suferință.

Nu te conectezi la ceilalți

Această lipsă de conectare se extinde și la relațiile cu cei din jur. Aroganța este sinonimă și cu superioritatea. Te comporți ca și cum ești mai bună, de un rang ridicat, iar ei plini de defecte, probleme, inferiori. Așadar fie vor intra în defensivă, evitare, fie vor acționa dintr-o zonă de luptă și se creează o dinamică între mecanismele de apărare ale fiecăruia dintre voi.

Standardele celorlalți

Aroganța poate fi și o modalitate de a încerca să ajungi la standardele din exterior care ți se impun. De tipul: o femeie de succes (profesional) are o atitudine arogantă, la fel o femeie frumoasă conștientă de atractivitatea ei, o tipă populară cu un statut social înalt, cineva care vrea să se integreze într-un mediu cool etc. Până la urmă niște viziuni sociale sau particulare pe care încerci să le îndeplinești tocmai din dorința de a fi validată, integrată, acceptată.

Nu îți onorezi experiențele

Negi eșecurile pe care le-ai avut și din care poate chiar ai învățat foarte multe. Negi istoria ta personală care poate că nu e un motiv de fală: o familie simplă, cu probleme financiare, abuzuri… Negi suferințele din dragoste sau parcursul dificil de-a lungul vieții dar din care ai ieșit o învingătoare.

Citește și:
Consideri că ești plină de defecte? Ce să ai în vedere atunci când vrei să faci o schimbare

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle