De ce prietenii pot fi o resursă foarte importantă pentru cuplul vostru

Prietenii vă pot ajuta cuplul? O fac direct și indirect, iar izolarea socială nu este ceva din care aveți de câștigat.

De ce prietenii pot fi o resursă foarte importantă pentru cuplul vostru

Noi, oamenii, suntem niște ființe sociale. Iar înainte de a intra în cuplu avem prietenii noștri. Persoane de care apoi ne apropiem prin intermediul partenerului de cuplu, noi prieteni pe care îi facem când avem deja o relație. Există prietenii din copilărie, din adolescență, din facultate, cunoscuți la serviciu, prieteni individuali și prieteni de familie. Când apar copiii deja prieteniile mai iau pe cineva în calcul, respectiv pe cei mici. Și ne avantajează prieteniile cu persoane care au copii oarecum de aceeași vârstă deoarece plecările în vacanțe, la final de săptămână devin cumva mai ușoare. Copiii se joacă între ei și părinții pot respira și se pot bucura de relaxare. Un proverb african spune că e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, iar satul sau tribul propriu are impact pozitiv asupra cuplului și când în familie există doar partenerii.

Timpul personal

Fuziunea nu este sănătoasă, căci nu permite cuplului să se dezvolte și la nivel individual poate apărea o senzație de sufocare. Inclusiv un mix al identităților, unde nu mai știi cine ești fără partenerul de cuplu. Timpul personal este acel spațiu creat în relație unde poți exista și fără celălalt, unde îți reamintești cine ești și lucrezi tu la tine. Prietenii intră în acest spațiu personal, te conectezi la ei, la propria persoană. Poți avea alături de ei diverse activități, puteți cultiva împreună pasiuni ce țin de relaxare sau acea creștere personală.

Plasa de suport social

Și cât de bine este să știi că ai oamenii tăi care reprezintă o resursă valoroasă. Pe care te poți baza când îți este greu, îți dau o mână de ajutor fie că ești în cuplu sau nu. Care îți pun la dispoziție un umăr impermeabil în caz de despărțire sau divorț, care țes această plasă de suport social, practic și moral. Niște oglinzi în care ai încredere, rezonează cu valorile și principiile tale, și care îți reflectă anumite comportamente nepotrivite pe care le ai și îți pot impacta negativ relația.

Așa da, așa nu

Conștient sau inconștient ajungem să ne raportăm la cei din jurul nostru. Iar ei pot fi un model, o inspirație care să ne ajute la conturarea unor obiective ce în alt context ni s-ar fi părut îndrăznețe. Dar ei arată că se poate. Care oferă o modelare pentru o relație în care partenerii sunt uniți, se sprijină, se iubesc. În același timp pot reprezenta și exemplu negativ. Un alt model despre ce nu ne dorim sau nu ni se pare potrivit să aducem în cuplul nostru, să nu ajungem într-un punct care pare fără întoarcere sau extrem de dificil de reparat.

Distracția…

… nu trebuie ignorată. Lucrați împreună de acasă? Aveți o mulțime de responsabilități ce uneori devin de-a dreptul copleșitoare? Prietenii sunt acei oameni lângă care vă încărcați bateriile, vă simțiți bine, vă echilibrați. Efectiv mai vedeți și alți oameni, mai petreceți timp și cu alții având partenerul alături.

Citește și:
Nu este un partener pe care te poți baza? Ce schimbări va produce asta în tine

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle