Am crescut auzind povesti cu zane, printi pe cai albi si finaluri fericite. Copii sau adolescente fiind, cu siguranta ne-am dorit propriul basm, insa realitatea s-a grabit in a ne arata ca lucrurile nu stau chiar asa.
Incercam sa fim cat mai rationale, sa muncim mult pentru a ne cladi o cariera, pentru a strange bani si a avea succes. Insa undeva, de-a lungul acestei curse continue, simtim nevoia de a avea o persoana speciala alaturi de noi, iar aceasta cautare este la randul ei o adevarata cursa. Cel mai grav lucru este ca cele mai multe piedici sunt create chiar de noi:
Mi-as dori sa fim destul de inteligente incat sa ne dam seama ca a fi de gheata nu inseamna a fi puternice. Ca aceasta este doar o fatada. Ca de fapt suntem doar singuratice, iar acest lucru vine din teama de a nu fi ranite, nu dintr-o maturitate emotionala. Dorind sa devii o persoana matura si rationala, adesea vei asocia acest lucru cu o independenta dusa la extrem. Vei indeparta orice fel de emotie ce te face sa pari o persoana slaba, insa adevarata putere vine din curajul infruntarii emotiilor tale.
Relatiile functioneaza doar atunci cand partenerii se implica in mod egal, atunci cand fac compromisuri si ajung la un numitor comun. Tu esti o persoana inteligenta, te informezi constant, traiesti pentru a evolua continuu iar pana in acestu punct, ai creeat deja un sablon al obisnuintelor si dorintelor tale. Stii deja ce actiuni corespund setului tau de valori, iar venirea unei persoane noi nu ar face decat sa aduca intreruperi acestor ritualuri'. Ar fi necesara o negociere' a crezurilor amandurora, lucru cu care tu nu rezonezi deoarece ai investit prea mult timp in tine pentru a schimba ceva, de dragul cuiva. Insa s-ar putea sa realizezi ca mici modificari iti vor da mai mult decat pierzi.
Muncim pentru a cladi ‘castele, muncim din greu zi de zi pentru a avea o cariera de success. Insa in acest proces, uitam sa ne mai gandim la aspectul personal al vietii noastre. Nici nu realizam, insa cu timpul devenim niste masini ce lucreaza constant, lipsite de orice emotie si iubire in inima. Muncim din greu pentru a ne face un nume in domeniul in care activam. Muncim la programe ridicole, ore intregi, uitand ca mai avem nevoie de timp si pentru noi ori pentru prietenii si viata noastra sociala. Este adevarat, trebuie sa profiti de inteligenta ta, insa trebuie sa stii si sa creezi un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Doar asa vei reusi sa ai destula liniste pentru a te dedica in totalitate atunci cand vine vorba de munca. Daca umpli un gol personal cu viata profesionala, nu vei ajunge nicaieri!
Relatiile presupun sentimente, fie ca vrei asta, ori nu. Orice sentiment vine, intr-adevar, cu riscurile sale. Insa daca ne lasam conduse de acest crez, nu vom reusi niciodata sa pastram pe cineva langa noi. Puterea ta nu consta in capacitatea ta de a fi cat mai detasata, ci in curajul de a-ti incredinta sentimentele.
Dupa ce treci de un anumit punct, ajungi sa crezi ca ai muncit prea mult pentru a renunta la tot, tocmai acum. In cazul in care ti-ai dedicate intreaga viata de adult si nu numai carierei tale, atingerii unui nivel si acumularii unor informatii, iti va fi foarte greu sa renunti la ritmul pe care il ai in prezent, in detrimental unui risc amoros. Mereu iti doresti sa ajungi mai sus, mereu mai ai de facut ceva, iar o relatie are nevoie de multe investitii personale pentru a se dezvolta, ceea ce pare a avea potentialul doar de a te incetini. Ei bine, trebuie sa stii ca nu e asa! Pana la urma, viata ta incepe dupa programul de munca. Si la acest aspect trebuie sa muncesti cu adevarat.
Regula de baza a universului este echilibrul. Iar in cazul in care acesta nu este intentionat de noi, ne este impus de natura firii, mediului etc. Acesta este si cazul inteligentei afective si a celei cognitive. In cazul persoanelor cu o inteligenta cognitiva extrem de dezvoltata, implicit vei observa o lipsa la capitolul sensibilitate. Lucru destul de logic, daca stai sa te gandesti la faptul ca acestea dedica putin timp experimentelor de ordin emotional. Maturitatea noastra ne spune ca acele gesturi dragalase ce vin la pachet cu orice relatie nu isi mai au locul in viata noastra adulta! Mintea noastra trebuie pastrata curata si agera, nu innecata de un amalgam de ganduri copilaroase. Acestea fiind spuse, daca tinzi cu adevarat spre o dezvoltare personala cat mai completa, trebuie sa doresti experimentarea tuturor aspectelor vietii.
Iubirea nu este definita prin intr-ajutorarea partenerilor si nu implica existenta slabiciunilor tale. Cu toate acestea, sprijinul constant este o calitate a oricarei relatii sanatoase. Fie el doar de ordin moral. Te poti descurca in continuare pe cont propriu, lucru ce poate fi considerat ca fiind cea mai atragatoare caracteristica pe care partenerul tau o vede in tine. Daca alegi aceasta cale, bucura-te macar de simpla idee ca cineva e acolo pentru tine daca vreodata vei avea nevoie de ceva. Profita de acea liniste sufleteasca si las-o sa te motive mai mult in a-ti atinge scopurile pe cont propriu.
Text: Lavine Jianu
Foto: Imaxtree