Îți dorești o relație de cuplu sănătoasă, dar îți lipsesc teribil artificiile și fluturii din stomac. De ce acestea din urmă sunt semne rele.
O relație de cuplu sănătoasă reprezintă pentru tine un deziderat extrem de important. Poate că în pandemie ai înțeles cât de mult ai nevoie de cineva aproape, pe care să te bazezi. Ai depășit o suferință din dragoste și ești pregătită pentru o nouă poveste de iubire. Nu mai vrei aventuri sau relații de prietenie cu beneficii și consideri că a venit vremea pentru ceva mult mai consistent. Ești într-o nouă etapă, mult mai deschisă și dornică să primești iubirea. Însă de-a lungul timpului această iubire a fost asociată cu senzații de cald și rece, transpirații, bătăi puternice de inimă atunci când îl vedeai pe celălalt. Iar în actuala relație nu simți asta. Fie că te afli acum în această situație sau te pregătești pentru ceva serios, iată cum te-au impactat experiențele din copilărie în viața amoroasă.
Pentru că îngrijitorii de bază, părinții, persoanele tale de bază de atașament au dovedit inconstanță în ceea ce privește împlinirea nevoilor tale emoționale în copilărie, la maturitate acel comportament de cald/rece din partea partenerului este cât se poate de familiar. Iar ce este familiar ne atrage ca un magnet. Din păcate familiar nu înseamnă neapărat și sănătos. De aceea asociezi un comportament stabil, consistent, cu incompatibilitatea și cu plictiseala.
Adică mediul din copilărie, în care tu ai trăit. Ca urmare a acestui lucru, pentru a face față ți-ai dezvoltat un mecanism de coping de fantasmare. Așa că idealizezi relația (perfectă) ce devine un mod de a evada din realitate. Desigur relația perfectă nu există, ca atare ai tendința de a schimba des partenerii, de a le găsi defecte, nimeni nu este suficient de bun.
… pentru a primi sau câștiga iubirea. De aici până la autosacrificiu mai este doar un pas, iar ideea de iubire o asociezi din start cu acest autosacrificiu. Ești cu un partener pentru care nu este necesar să performezi pentru a-i câștiga afecțiunea? Nu este necesar să-ți subjugi emoțiile și dorințele pentru a evita furia, părăsirea sau alte represalii? Îți poate fi extrem de greu să relaționezi diferit decât ai fost obișnuită o viață întreagă.
Foto: PR