Violența domestică, din păcate, nu mai este o noutate. Pătura socială nu contează. O femeie agresată de partenerul său poate avea venituri mici, medii ori chiar înalte, studii superioare, să provină dintr-o familie simplă sau… cu pretenții. Același lucru se aplică și partenerului de cuplu abuziv. Și de câte ori nu ai auzit persoane spunând cu patos că nu ar accepta, nu ar sta o secundă într-o astfel de situație, ar pleca de la prima palmă. Însă realitatea ne arată contrariul. Și o femeie bătută este o femeie în pericol, care are nevoie de suport, înțelegere, bunătate. Iar înainte de a o judeca e necesar să înțelegem tot contextul în care se află.
Nu are unde să se ducă
Partenerul abuziv de-a lungul timpului a implementat o strategie eficientă de control: izolarea. Treptat și-a îndepărtat partenera de familia din care provine, de prieteni, astfel încât ea acum nu mai are cui să ceară ajutorul. Latura financiară este și ea de luat în calcul. Ca să pleci de una singură sau cu copiii ai nevoie de resurse. Să poți plăti o chirie, să te întreții pe tine și pe micuți. Sunt femei care nu s-au putut dezvolta profesional deoarece au apărut copiii de care au trebuit să se ocupe. Partenerul câștiga suficient și le-a convins să rămână acasă. Sau parcursul profesional nu a fost unul mulțumitor din punctul de vedere al banilor, încât independența totală nu este posibilă.
Rușinea
Deși femeia agresată este victima, de multe ori este copleșită de rușine. Rușine că i se întâmplă asta, că oamenii o vor judeca, blama pe ea, rușine că nu și-a ales corect partenerul, rușine că încă nu se poate desprinde. Dacă discutăm de o familie de origine foarte tradiționalistă, care nu concepe divorțul, e prezentă rușinea legată de eșec, că afectează valorile familiei la nivel transgenerațional.
Frica
Frica pură legată de consecințe. Dacă pleacă va fi căutată, găsită, bătută din nou pentru că a îndrăznit să îl părăsească. De cele mai multe ori deja au fost făcute amenințări, ce consecințe va suferi ea dacă se desparte. O lasă fără bunuri, îi ia copiii, lansează zvonuri, se duce la serviciu și face cumva să fie dată afară etc.
Nu știe că se poate și altfel
Din păcate sună extrem de trist și e scenariul de viață al multor femei. În copilărie unul dintre părinți (sau ambii) era agresiv fizic încât bătaia a devenit o normalitate. Și s-a creat un filtru în care iubirea implică și violență, că vin la pachet împreună. Apoi de-a lungul timpului s-a ales după tipar, după ceea ce era familiar. Chiar dacă familiar înseamnă toxic, dureros, periculos. Această femeie agresată nu știe că poate primi atenție, îmbrățișări, afecțiune, fără să existe ulterior injurii și lovituri. Căci nu asta a cunoscut din copilărie până la maturitate.
Comportamentul lui de după
După episoadele violente se transformă în cel mai atent, bun, responsabil, drăgăstos partener de cuplu. Jură că nu va mai face asta vreodată, că regretă enorm. Desigur, până data viitoare. Așa că apar speranța schimbării și încântarea tratamentului regesc, ce funcționează ca o cârjă sau un cârlig în relație.
Vinovăția
Dialogul intern este unul foarte critic. Femeia agresată se învinovățește singură, își spune că ea îl provoacă. Că e prea exagerată, geloasă, nervoasă, cicălitoare, insuficient de suportivă etc. Că totul se întâmplă din vina ei.
Citește și:
Trăsături pe care le are un bărbat dominator, interesat de control și nu de iubire
Foto: PR