De ce nu ar trebui sa ai incredere in sfaturile medicale pe care nu le primesti la cabinet

Dr. Oz, Belle Gibson si multi altii sunt celebritati „medicale”, dar sfaturile lor ar putea sa iti faca mai mult rau decat bine!

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Sanatatea nu e deloc o treaba simpla in Romania, dar nu am sa discut despre asta acum, caci nu am nici pregatirea necesara si nici spatiul. Probabil ca o dezbatere despre sistemul de sanatate ar putea ocupa nesfarsite pagini si ani buni, si nici macar aceste lucruri nu ar garanta niste rezultate clare.

Doar ca, desi romanii se feresc sa se duca la cabinete si la spitale, si pe buna dreptate, dupa ce vad toate povestile horror care se vehiculeaza la TV sau in alte feluri de presa, au devenit in schimb, fiecare, un soi de mini-experti, consultand diverse site-uri si uitandu-se la emisiuni medicale.

Nu e vorba, toti avem impresia ca stim cate ceva despre corpurile noastre. Mama mea, care se uita frecvent la Dr. Oz, are impresia ca a devenit un soi de somitate un domeniu, in vreme ce sora mea a facut un fel de obsesie pentru alimentatia corecta si a ajuns sa cultive goji in gradina in speranta ca fructele antioxidante ii vor oferi o viata lunga si lipsita de probleme de sanatate. In aceeasi masura eu, care am urmarit cu sufletul la gura serialul Greys Anatomy, am impresia ca pot sectiona o trahee in caz de urgenta si ca pot intuba pe cine vreau eu daca se iveste nefericita ocazie. Din pacate, nici una dintre noi nu stim nimic, la fel cum nu stiu multi alti oameni care s-au erijat intr-un soi de vraci contemporani, fiecare recomandand tratamente extrem de eficiente pentru apropiati, fie ca acestia le cer sau nu parerea.

Si, in vreme ce unele leacuri babesti sau unele solutii nu prea au cum sa fie nocive, o multime de altele nu sunt deloc recomandabile. Ceea ce ma aduce la subiectul despre care vreau sa vorbesc azi. Nu stiu daca ati auzit inca de Belle Gibson, o tanara australianca ce a creat un fel de isterie medicala in tara ei natala. Belle este blogger, a dezvoltat o aplicatie de mare succes si promoveaza un stil de viata alternativ pe canalele proprii de social media. Povestea ei a pornit de la promovarea unor produse despre care Belle spunea ca i-au vindecat un cancer. Succesul ei printre cei suferinzi de boala a fost atat de masiv incat Apple Watch s-a oferit sa distribuie aplicatia ei, Whole Pantry, tuturor utilizatorilor. Numai ca, la inceputul acestui an, din ce in ce mai multi oameni au inceput sa se intrebe cu privire la diagnosticul de cancer al lui Belle si la vindecarea ei miraculoasa. Zilele trecute, Gibson insasi a recunoscut ca nu a suferit niciodata de aceasta boala, ca donatiile pe care le-a primit prin campaniile ei au fost folosite in interes personal si ca aplicatia si produsele promovate au fost, la fel, destinate strangerii de fonduri pentru ca ea sa aiba o situatie financiara mai mult decat confortabila.

Cum este posibil ca o astfel de persoana sa ajunga la popularitatea de care s-a bucurat Gibson e o enigma inca. Cert este ca aproape nimeni nu i-a chestionat autoritatea sau diagnosticul vreme indelungata. Iar scuzele pe care le ofera ea acum, spunand ca minciunile ei sunt motivate de o copilarie grea, de lipsa afectiunii materne si de faptul ca a trebuit sa se intretina singura de la varsta de cinci ani nu sunt relevante pentru cei bolnavi, care i-au urmat sfaturile cu speranta.
Daca Belle nu era o autoritate medicala, cu totul altfel stau lucrurile in cazul lui Dr. Oz.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle