Un raspuns promitator la intrebarea De ce ne indragostim? este ca dragostea romantica apare atunci cand atributele generale, factorii sociali si circumstantele care produc pasiunea sunt puternice.
Atributele generale ale atractiei sunt urmatoarele:
1. Asemanare – Aceasta include credintele similare ale oamenilor si intr-o masura mai mica asemanarea personalitatii si modul de gandire.
2. Inrudirea – Aceasta include familiaritatea cu ceilalti, care se refera la petrecerea timpului impreuna; convietuirea in doi, gandurile catre partener si anticiparea reactiilor ale acestuia.
3. Caracteristici dezirabile – Acest atribut general de atractie se concentreaza in mod special asupra unui aspect fizic exterior care se doreste a fi de dorit si intr-o masura mai mica pentru trasaturile de personalitate.
4. Atractia reciproca – Cand cealalta persoana este atrasa de tine sau te place, acest lucru iti poate creste nivelul de placere pe care poti sa il ai pentru ea.
Alti factori care arata de ce ne indragostim implica alegerea partenerului:
5. Influentele sociale – In cadrul retelelor sociale, cand persoanele sunt intr-o uniunie sau fac parte dintr-un grup, se pot indragosti. O retea care nu face parte din normele sociale si nu este acceptata poate duce la decaderea relatiilor.
6. Nevoile – Daca o persoana poate sa isi indeplineasca nevoia de companie, dragoste sau sex, exista o sansa mai mare ca cealalta persoana sa se indragosteasca de el sau de ea.
7. Mediul – Daca te afli intr-un mediu neobisnuit sau incitant, acest lucru poate provoca pasiune chiar daca mediul este perceput ca fiind infricosator sau nesigur.
8. Indicatii specifice – O trasatura particulara a celuilalt poate fi un magnet destul de puternic pentru ea sau pentru el (de exemplu parti ale corpului, o anumita trasatura, etc).
9. Pregatirea – Cu cat dorinta de a avea o relatie este mai mare, cu atat este mai scazuta stima de sine si exista sansa sa va indragostiti mult mai repede.
10. Izolarea – Petrecand timp singuri cu o alta persoana poate contribui la nasterea pasiunii dintre voi.
11. Misterul – Daca persoana este invaluita in mister si sunteti nesiguri de ceea ce simte sau ceea ce gandeste, va ganditi daca va lua atitudine – factor ce contribuie la cresterea pasiunii.
Un studiu realizat de cercetatorii Dutton&Aron a examinat care dintre acesti factori sunt cei mai raspanditi, incercand sa caute raspunsuri la intrebarea: de ce ne indragostim. Cercetatorii au descoperit ca cel mai frecvent factor care a precedat experientele iubirii a fost gasirea anumitor caracteristici ale persoanei dorite, precum si reciprocitatea sentimentelor.
Intrarea intr-o relatie necesita renuntarea la o parte din autonomia pe care o detinem prin includerea celeilalte persoane in viata noastra. Daca cealalta persoana detine caracteristici dezirabile, prezenta ei in viata noastra poate fi ca o extindere a sinelui mai degraba decat o pierdere a libertatii.
Profilul neurochimic al persoanelor care se indragostesc este caracterizat de nivelul scazut al serotoninei din organism. In acest sens, componenta obsesiva a noii iubiri o face asemanatoare cu tulburarea obsesiv- compulsiva.
Nu este suprinzator faptul ca o parte din factorii generatori de pasiune, incluzand misterul si pregatirea, se coreleaza atat cu tendinta de a se indragosti dar si cu cresterea anxietatii. Nivelurile de adrenalina si alte substante chimice cauzate de stres sunt declansate de anxietate.
Dupa cum sustin Dutton si Aron, senzatia de crestere a nivelului de adrenalina este uneori confundata cu un sentiment de a fi indragostit de o persoana. Dutton si Aron au descoperit ca mai multi barbati s-au indragostit in urma unui interviu cu o femeie cand aceasta le-a pus intrebari provocatoare.
Cu toate ca nu am gasit raspunsul exact la intrebarea de ce ne indragostim, nu putem decat sa ne bucuram de emotiile pe care le simtim atunci cand am gasit persoana potrivita.
Citeste si:
9 raspunsuri geniale pentru intrebarea „De ce esti inca singura?’
Text: Georgiana Ciocan
Foto: Imaxtree