De ce momentele de singurătate nu sunt așa de rele precum sună. Cu ce spun psihologii că te ajută

Îți este teamă de singurătate și vezi solitudinea ca pe un dușman? Se pare că, dimpotrivă, este un aliat prețios pe care trebuie să știi să-l folosești.

Probabil că datorită pandemiei ai petrecut mult timp în sigurătate. Te-ai săturat? Este firesc, deoarece nevoia de conectare este naturală, iar izolarea este la fel de dăunătoare precum fumatul, de exemplu. Dar momentele de solitudine sunt cât se poate de utile, dacă știi să le dozezi și să le folosești în interesul tău. Practic să îți construiești un univers al tău, personal, care să funcționeze ca o sursă de relaxare, stare de bine, o încărcare a bateriilor emoționale.


Ce poți face în singurătate?

Tot ce îți oferă bucurie! Este expresia grijii de sine și poate avea nuanțe inclusiv banale, dar cu impact major. Poți face sport în casă, ori să ieși la alergat. Să mergi la sală, să îți pui căștile și muzica preferată și să îți execuți antrenamentul. Să îți pui un pahar cu vin bun și să gătești o rețetă sănătoasă. Să îți dezvolți în general un stil alimentar sănătos! Să faci o baie cu spumă, lungă și relaxantă. Să te hidratezi, să te culci devreme, să stai cu emoțiile tale, să fii prezentă pentru tine. Există o imensă diferență între a te simți singură în univers și a avea momente de solitudine când tu ai nevoie să te desprinzi puțin de lumea exterioară. 


Ești ferită de distrageri

Ai nevoie să iei o decizie? Să pui la punct un plan de acțiune pentru un proiect? Să meditezi legat de direcția pe care o iei în viața personală sau profesională? Să îți aduni inspirația și creativitatea fără să te deranjeze nimeni? Clipele de solitudine te vor ajuta în acest sens.

Înveți satisfacția personală

Cum ai putea să fii fericită cu altcineva dacă nu ești fericită tu cu tine? Până acum ai pus pe umerii prietenilor, familiei, partenerului responsabilitatea stării tale de bine? Mereu depindeai de celălalt și ca atare dezamăgirea, frustrarea, tristețea veneau la pachet cu eventuala sa indisponibilitate de moment? Este sarcina ta să îți colorezi viața și să exersezi recunoștința.

Apreciezi lucrurile mărunte

Creierul este foarte adaptabil prin urmare cere din ce în ce mai multă stimulare. De aceea activități repetitive, care altora li se par extraordinare pe tine ajung să te plictisească. Îți amintești cum după perioada de izolare o plimbare, copacii înfloriți ți s-au părut ceva fabulos? Cum înainte obișnuitul weekend la mare sau la munte a fost o experiență grozavă după câteva luni de restricții? Revederea în carne și oase a prietenilor cu care ieșeai des ți-a produs imensă bucurie? Nu spunem să te deprivezi, ci că ocazional stând tu cu tine dezvolți ulterior o nouă perspectivă asupra lucrurilor.


Instrumentul tău antistres

Responsabilități, ritm alert, câteodată simți să o iei mai ușor și să ai ca un cocon protector. Nu ți s-a întâmplat ca pur și simplu să nu vrei să vezi pe nimeni, să intri ca la un fel de cură de detox antistres? În clipele de solitudine îți poți crea spațiul tău sigur în care să evadezi.

Citește și:
Tu știi ce te stimulează sexual? Care sunt felurile în care se excită bărbații și femeile

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle