Daca pina acum citiva ani era doar un cartier sarac unde turistii erau sfatuiti sa nu calce, acum zona ce margineste la vest elegantul Manhattan poate fi declarata „epicentrul cool al universului’. „Brownstone Brooklyn’este denumirea pe care localnicii au dat-o zonei ce s-a dezvoltat in ultimii ani din ghetto in zona rezidentiala si comerciala, iar brownstones sint casele din piatra rosiatica ce acum gazduiesc apartamente, loft-uri si studiouri luminoase si frumos decorate de noii locatari, majoritatea proaspat mutati din inghesuiala Manhattan-ului.
Why Brooklyn? Chiriile crescute, lipsa de spatiu si zgomotul continuu din insula i-au impins pe multi spre periferii, unde copiii se pot juca linistiti in gradina, vecinii glumesc impreuna pe trepte, in timp ce altii se bucura de aerul curat mergind pe biciclete sau facind jogging. Desi doar la capatul celalalt al podurilor Manhattan, Brooklyn si Williamsburg, cartierul Brooklyn are o atmosfera relaxata ce continua sa atraga familii, artisti, studenti si pe oricine e interesat de o viata sanatoasa si mai putin stresanta. Daca se zice ca New York nu este reprezentativ pentru America pentru ca este foarte international si diferit de restul tarii, e foarte greu sa gasesti ceva asemanator Brooklyn-ului de azi. Lanturile de fast-food, supermarket-urile si gigantii modei au o prezenta modesta, caci tonul este dat de buticuri independente de cartier si produse organice si ecologice. Desigur, inca exista un numar mare de zone care nu si-au inceput transformarea si deci nu foarte prietenoase cu turistii, dar estul peninsulei gazduieste, printre altele, Brooklyn Heights, Greenpoint, Williamsburg, Fort Greene, Park Slope si Prospect Heights, toate cartiere ce incet-incet au devenit un loc excelent pentru a locui si pentru a-ti creste familia. Iar daca in Manhattan e ridicol sa detii o masina din cauza lipsei locurilor de parcare si a costurilor ridicate, aici poti conduce linistit si poti planui excursii in week-end.
Delicious Brooklyn Oricit timp ai planui sa-ti petreci aici, nu vei termina niciodata de incercat restaurante si magazine noi, caci pe zi ce trece mai apare cite un loc pe care-ti doresti sa-l testezi. Vara aceasta s-a deschis Ample Hills (623 Vanderbilt Avenue), un butic cu o inghetata atit de buna, incit dupa patru zile ziarul The New York Times anunta ca a trebuit sa se inchida temporar pentru ca cererea era prea mare! Ca sa intelegi de ce nu se mai termina coada, iti prezentam o parte din arome: ciocolata cu unt de alune, capsuni cu frisca, scortisoara si caramel sarat. Toate sint facute chiar in magazin din cele mai proaspete ingrediente organice, iar conurile sint din zahar brun si vanilie. In apropiere se afla si Bergen Bagels si Milk Bar, unde poti lua micul dejun si citi ziarul linistita. Ce preferi: un bagel cu brinza Philadelphia si somon afumat sau piine neagra cu avocado si ou? Amindoua iti vor fi servite insotite de o cafea delicioasa si de un zimbet prietenos.
La prinz nu rata o pizza in stil newyorkez la Grimaldis, aflat chiar linga baza podului Brooklyn (19 Old Fulton Street). Mincarea de aici este atit de faimoasa, incit multi amatori asteapta ore intregi la coada pentru a reusi sa guste din legenda. Seara, profita de ofertele inedite din restaurante si incearca ceva nou: la Bozu (296 Grand Street, Williamsburg) poti testa mincare japoneza reinventata de bucatarul Makoto Suzuki, iar la Waterfall Café (144 Atlantic Avenue, Cobble Hill) gusta delicii vegetariene pregatite dupa retete din Orientul Mijlociu.
Dupa cina, cu siguranta nu te vei plictisi, caci fenomenul „mixology’ este in plina ascensiune. Daca te intrebi ce este, afla ca bauturile „Cosmopolitan’ si „Long Island Iced Tea’ sint invechite: acum se poarta combinatii originale si personalizate, preparate de barmani experimentati. Daca te simti cu adevarat curajoasa, incearca un cocktail nou la The Hideout (266 Adelphi Street, Fort Greene), un speakeasy-bar care pe afara nu este semnalizat in nici un fel, dar daca te aventurezi sa deschizi usa, descoperi o multime de oameni cool si o atmosfera destinsa. Conceptul dateaza din vremea prohibitiei, dar a fost reinviat in ultimii ani pentru a oferi celor interesati o experienta inedita.