Inteligența emoțională este un criteriu foarte important de care este bine să ții cont atunci când iei în calcul asumarea unei relații de cuplu.
A apărut cineva nou în viața ta? Vrei să fii sigură că vei alege cât mai corect și sănătos bărbatul cu care vei putea avea o relație serioasă, de lungă durată? Sigur, fiecare are diferite criterii de natură personală, iar în final frumusețea este în ochii privitorului. Dar pe lângă tot ce ai tu pe listă mai există un element care îți va face viața de cuplu mult mai ușoară și mai împlinită: inteligența emoțională. Și probabil știi deja că aceasta constituie un ingredient indispensabil în orice relație armonioasă, mai ales atunci când ambii parteneri beneficiază de ea din plin. Iată ce indicii îți arată că potențialul tău partener are… foarte mult potențial.
Dar nu din accepțiunea superiorității, aroganței, ci știe bine cine este, ce vrea și ce nu este ok pentru el. Adică nu se descoperă și nu își pune ordine în minte și în viață pe timpul și sentimentele tale. Cuplul presupune crearea acelui spațiu sigur pentru evoluție, dezvoltare, fără ca asta să intre în contradicție cu o certitudine și un contact cu limitele și nevoile proprii. De asemenea este el capabil să se scaneze, să vadă ce simte și de ce, fără să fie el înlănțuit și să te bulverseze și pe tine cu o chinuitoare confuzie.
Tocmai datorită acestei conștientizări proprii, bunului contact cu propria persoană, nu are tendința de a-ți nega nevoile și emoțiile, sentimentele. Nu există noțiuni de gaslighting, cum că ți se pare, ești exagerată și îți explică el cum este realitatea. Un astfel de om e profund interesat de realitatea ta, de felul în care percepi lucrurile și de a găsi o variantă prin care amândoi să vă simțiți împliniți, nu doar unul singur. Nu îți cere subjugare, să te anulezi pe tine, să nu mai contezi doar ca să îi fie lui bine.
Este perfect conștient că începuturile sunt toate roz, frumoase, palpitante, cu sclipici. Dar că după o vreme acest glam se duce, și nu e în căutarea frenetică a senzațiilor tari din prima parte a relației. Ci mai degrabă dorește să cultive și atașamentul, apartenența, siguranța ce apar o dată cu maturizarea relației. Etapă pentru care e nevoie de efort, inclusiv asumarea că pot fi și perioade mai conflictuale, în care vă acomodați și negociați unul cu celălalt condițiile relației. Nu dă înapoi la primul obstacol întâlnit în drum.
Alături de el nu te simți epuizată emoțional, secată de resurse, obosită psihic. Ci, dimpotrivă, ai un sentiment de liniște, de echilibru, și observi cât se poate de clar cât de mult se străduiește. Are un impact pozitiv asupra vieții tale, nu unul negativ.
… responsabilităților și nici nu ascunde o greșeală pe care a făcut-o, nu minte ca să evite o pedeapsă din partea ta, eventuale consecințe negative pentru care să dea vina pe altcineva.
Foto: PR