De ce este benefic sa nu fii intr-o relatie!

Nu-ti plange de mila daca n-ai o relatie! Din contra, savureaza aceasta perioada, pentru ca este atat de plina de avantaje. Poti dansa pana in zori, fara sa dai socoteala nimanui, poti flirta cu colegul simpatic de la birou, iar daca prietenii te invita intr-un weekend la Vama Veche, poti accepta fara sa stai pe ganduri!

De ce este benefic sa nu fii intr-o relatie!

Deci nu mai ofta pentru ca nu-l gasesti pe Fat-Frumos, ci incearca mai bine sa te bucuri de temporara lui absenta din viata ta. Mai ales ca statutul tau inseamna si reale beneficii pentru sanatate. Nu ne crezi? Atunci, parcuge lista de mai jos:

1. Un buget mai generos (doar pentru tine)


Desi mariajul poate diminua costurile traiului cotidian si poate crea chiar oportunitati financiare, evenimentul in sine (mai ales daca iti doresti o nunta ca-n povesti) costa o mica avere. Si chiar daca ti se va parea o abordare cinica, nici divortul nu este tocmai ieftin. Iar acum vestile bune pentru sanatate: persoanele prospere au speranta de viata mai ridicata decat cele aflate pe un palier socio-economic inferior.

2. Persoanele singure sunt mai slabe

Se pare ca atunci cand te casatoresti, castigi nu numai un sot, ci si niste kilograme in plus. Pentru ca petreci mai mult timp acasa, in fata televizorului, sau gatind pentru sotul tau. Conform unui studiu realizat in Statele Unite, pe un esantion de 5000 de femei, se pare ca, in medie, doamnele s-au ingrasat cu aproape 9 kilograme, dupa ce s-au casatorit. Spre deosebire de noi, barbatii se ingrasa mai mult in perioada divortului.

3. Mai multi prieteni

Sa-ti abandonezi prietenele ca sa petreci nopti pasionale si sa te duci la intalniri romantice este un simptom clasic al unei relatii serioase. Totusi, prietenia este o resursa subevaluata. Concluziile unui studiu realizat in Australia, intins pe 10 ani, a demonstrat ca persoanele varstnice cu multi prieteni au avut sanse de supravietuire (pe parcursul studiului) cu pana la 22% mai mari decat persoanele cu mai putini prieteni.

De asemenea, cercetatorii de la Harvard sugereaza ca legaturile sociale puternice pot imbunatati sanatatea creierului la persoanele in varsta. Cu alte cuvinte, prietenii nu sunt numai pentru seri petrecute in cluburi si pentru impartasirea secretelor.

4. Mai putine certuri

Este destul de evident ca nu e deloc placut sa tipi la partenerul tau in timpul unei dispute aprinse. Studii recente demonstreaza insa ca exista riscuri chiar foarte serioase asociate cu certurile in cuplu; de exemplu, un mariaj stresant este la fel de daunator pentru sanatatea inimii precum fumatul.

Iar un alt studiu arata ca o casatorie nefericita poate afecta femeile intr-o masura mult mai mare decat ii afecteaza pe barbati. Pe parcursul unui studiu, desfasurat timp de zece ani, femeile introvertite si care nu-si exprimau nemultumirile legate de viata de cuplu au avut sanse de patru ori mai mari sa decedeze (in timpul desfasurarii studiului) decat cele care comunicau deschis cu partenerul lor, chiar si atunci cand era vorba de nemultumiri.

5. Portii mai mici

Povestea este simpla: o femeie intalneste un barbat, cei doi se casatoresc si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Ceea ce nu-ti spune basmul este ca, atunci cand intalnesti pe cineva special, incepi sa savurezi alaturi de el portii generoase de mancare si, mai ales, foarte consistente din punct de vedere caloric. Iar adevarul este cat se poate de simplu: femeile iau in greutate atunci cand incep o noua relatie, deoarece mananca portii la fel de mari ca ale partenerilor lor (doar ca, spre deosebire de noi, barbatii ard caloriile mult mai repede).

Dar nici ei nu sunt scutiti de castigul in greutate. Pentru ca, in general, cuplurile stabile comanda mancare mai des si obisnuiesc sa ia masa in oras. Iar daca avem in vedere ca o portie de mancare chinezeasca (livrata la domiciliu) contine in medie 1436 calorii, nu e de mirare ca atat noi, cat si ei punem in greutate. Deci, savureaza perioada de celibat in loc sa savurezi o pizza dubla!

6. Puteri vindecatoare

Nu vrem sa spunem ca, daca esti singura, poti sa sudezi ligamente si sa vindeci rani, doar dintr-o clipire sau printr-o putere magica aflata doar in arsenalul persoanelor care nu sunt intr-o relatie. Totusi, daca ai o relatie de cuplu care nu merge tocmai bine, este foarte posibil sa faci fata mai greu diverselor afectiuni, pentru ca vindecarea este influentata de nivelul de ostilitate caruia trebuie sa-i faci fata.

In Statele Unite s-au facut chiar studii pentru a detecta in ce masura o relatie defectuoasa afecteaza sistemul imunitar al unei persoane. Participantii au acceptat sa le fie provocate zgarieturi usoare pe maini pentru a observa cat de repede se vor vindeca. La cei care aveau o relatie de cuplu nefericita vindecarea a durat cu doua zile mai mult decat la cei care erau fericiti in relatia de cuplu.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle