De ce empatia este un aspect care crește gradul de satisfacție în cuplu

Empatia te va ajuta în fiecare aspect al vieții tale, de la profesional la personal. În cuplu aduce mai multă fericire și crește șansele longevității relației.

De ce empatia este un aspect care crește gradul de satisfacție în cuplu

Empatia înseamnă să te pui în papucii celuilalt ca și cum ești el, deci invită la înțelegere și nu la identificare. În același timp empatia devine o componentă a compasiunii: sunt empatic cu tine și îmi doresc să te ajut. La galaxii distanță de milă care presupune un grad de superioritate și ca atare deconectare. Eu sunt sus, eventual pe un piedestal, și mă uit cu milă la tine care ești jos și departe de mine. Nu la același nivel, nu la egalitate. Atlasul Inimii, cartea sau mini-seria documentar a lui Brene Brown, este un compendiu al emoțiilor și un timp bine investit în descoperirea propriului univers interior, un pas către conectarea cu sine și cu ceilalți. Iar empatia are, printre altele, un asemenea rezultat. Și, da, sunt persoane cu un grad mai mare sau mai mic de empatie, dar, în unele cazuri, prin lucru susținut cu sine empatia se poate cultiva.

Spațiul sigur

Când știi că din partea celuilalt vei primi empatie, îți vine să te deschizi. Să vorbești despre ce te supără, ce simți, ce gândești, să devii vulnerabil. Iar vulnerabilitatea este o condiție a conexiunii. Te raportezi la celălalt din latura ta sensibilă, nu dintr-o mască, dintr-un mecanism de apărare, de a face față. Te simți în siguranță să faci asta, iar relația cu partenerul devine un spațiu sigur, un cocon în care te retragi în caz de nevoie.

Nu intri în luptă de putere

Controlul este inamicul conexiunii, lupta pentru putere și competiția macină relația, conexiunea. Prin empatie asculți ca să înțelegi, nu ca să dai replica sau ca să te aperi. Nu mai contează cine are dreptate sau al cui adevăr este valid. Ești dispus să descoperi și adevărul partenerului, focusul principal devine relația, nu propria persoană.

Te simți înțeles…

… văzut, auzit, acceptat. Căci partenerul de cuplu depune efort real, mai mic sau mai mare, în funcție de gradul de empatie. Nu mai este o ceartă în care parcă vorbești cu pereții și te lovești de un zid. Celălalt este în mod real și autentic acolo pentru tine.

Dai afară

Nu te mai abții, nu îți ții emoțiile, nevoile, alegerile sub cheie. Iar să nu scoți la iveală furia, tristețea, dezamăgirea, la un moment dat te va îmbolnăvi, la propriu.

Repararea relației

Prin empatie nu mai vorbim de: tu ai o problemă, să ți-o rezolvi. Ci de cum putem găsi împreună o soluție la ceea ce se întâmplă. Problemele sunt abordate din timp, fără ca bulgărele de zăpadă să se facă uriaș și să nu poată fi oprit. De unde și cel mai probabil o rezolvare ceva mai ușoară, căci lucrurile nu s-au complicat.

Încrederea…

… se acordă într-o anumită măsură, și, cel mai important, ea se construiește de-a lungul relației. Am încredere că ești acolo să mă asculți, am încredere că nu mă respingi. Am încredere că nu mă judeci, nu mă etichetezi ca fiind exagerată, nu mă critici. Am încredere că mă pot baza pe tine și ești în echipa mea.

Citește și:
Probleme cu care te poți confrunta când decizi să ai o prietenie cu beneficii
Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle