De ce e important ca partenerul de cuplu să-ți fie și prieten, nu doar iubit

Când partenerul de cuplu îți este și prieten ai o mulțime de avantaje, iar relația îți oferă un grad mai mare de satisfacție.

De ce e important ca partenerul de cuplu să-ți fie și prieten, nu doar iubit

De multe ori ideea de cuplu și cea de prietenie se exclud, în mod fals, desigur. Ai avut poate experiențe când ți-ai fi dorit să fii cu cineva, iar bărbatul respectiv te trata ca pe o amică, o prietenă și atât. Ai grupul tău de prietene și prieteni care era delimitat clar de relația de cuplu. Iar în mintea ta s-a creat un construct că aceste roluri nu pot funcționa concomitent. Însă este un avantaj imens ca partenerul să îți fie și prieten, iar din asta aveți amândoi numai de câștigat.

Principiul reciprocității

În relație cu o prietenă oferi și primești fără să analizezi cât a dat ea, ca în funcție de asta să îi oferi și tu în schimb. Totul vine foarte natural și vorbim de o reciprocitate firească, fără contabilizare. În cuplu este la fel, iar când amândoi integrați și acest statut al prieteniei conexiunea și intimitatea emoțională cresc exponențial.

Spațiul tău de siguranță

Tocmai datorită conexiunii puternice, relaxării cu care puteți deveni vulnerabili unul în fața celuilalt, relația și persoana respectivă devin un spațiu de siguranță în care te refugiezi atunci când nu îți este bine. Știi că acolo găsești suport, alinare, protecție, ca un cocon în care te închizi temporar pentru a te reîncărca.

Sursă de pozitivism

Așa cum menționam anterior, interacțiunea cu partenerul de încarcă. Nu te epuizează, nu te consumă de energie, ci îți oferă un plus de optimism, de pozitiv, e un câștig în viața ta. Pur și simplu îți place compania sa și știi că poți discuta orice fără să te simți judecată, jignită, criticată, respinsă.

Spirit de echipă

Între voi există cooperare, nu luptă pentru putere, competiție. Gândește-te la prieteniile pe care le ai sau care s-au pierdut în negura timpului. Oare nu te-ai îndepărtat de persoanele care încercau să fie dominatoare cu tine, de care te simțeai folosită sau cu care părea că ai o legătură superficială?

Așteptări clarificate

Tocmai pentru că există o bună comunicare nu rămâne nimic nediscutat, inclusiv așteptările. Aveți reguli clare, pe care le respectați, inclusiv limitele impuse de fiecare. Nu vă creați iluzii și nu vă încurcați în așteptări necomunicate și nelămurite. Onestitatea, transparența sunt principii de bază pentru relația voastră.

Știți la ce să vă așteptați unul de la celălalt

Știi că dacă o suni la 1 noaptea pe prietena ta cea mai bună, ea va fi dispusă să sară din pat și să vină să te ajute acolo unde ești. Poate că ai o prietenă foarte veche, cu care te vezi sau vorbești rar, dar e disponibilă pentru tine în momente de criză. Așa și cu partenerul, există un grad foarte înalt de predictibilitate, în care nu te surprinde nimic, în sensul bun, știi exact pe ce te poți baza în ceea ce îl privește.

Citește și:
Cum îți dai seama că bărbatul pe care îl placi te tratează ca pe un psiholog și nu o parteneră

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle