Bani și cum vă raportați la ei pot crea conflicte atât de mari încât traiul împreună devine imposibil. Ce se ascunde în spatele acestor credințe.
Pe lista motivelor de despărțire nu te-ai gândit nicio secundă să treci banii. Ok, minciuna, infidelitatea, abuzul emoțional sau fizic, lipsa asumării responsabilităților, a maturității, relația la distanță pe durată nedeterminată, dar tocmai banii? Ei bine, ei sunt un mijloc sau un instrument ce ascund principii și valori despre viață, relație sau tocmai gradul de angajament în cuplu.
Paște, Crăciun, ziua lui de naștere, ziua lui de nume. Pentru fiecare ocazie chiar te-ai străduit foarte tare să îi faci o surpriză frumoasă. L-ai întrebat pe ocolite sau chiar direct pe partenerul tău ce își dorea, ai verificat cu prietenii lui. Ai fost atentă la ce obiecte electronice, accesorii sau haine i-au trezit sclipirea în ochi. Și ai investit timp, energie, bani ca să primească din partea ta un cadou care să-l bucure din plin. Dar reciproca nu a fost valabilă nici măcar 10%. Poate că nu ți-a cumpărat nimic sau era ceva ce, de fapt, își dorea pentru el. Făcea parte dintr-o listă de lucruri pe care ai zis răspicat că nu le preferi, cadoul în sine a fost foarte urât, lipsit de semnificație sau în contradicție directă cu cine ești tu ca persoană. Nu este vorba despre cât a costat, ci despre lipsa de interes, de efort.
… dar cu el absolut deloc. Pentru plăcerile și interesele lui întotdeauna găsește soluții financiare sau investește fără să se consulte cu tine, consideră că este normal, are dreptul. Când tu vrei să îți cumperi ceva, fie este prea scump, nu e momentul, de ce serviciul respectiv nu poți să ți-l faci și singură acasă. Nu ar avea nicio problemă să fii nearanjată, îmbrăcată prost, atâta vreme cât asta presupune bani economisiți sau o sumă mai mare pentru el. În aceeași perspectivă se încadrează și vacanțele, plecările de final de săptămână. Nu vrea să meargă unde ți-ar plăcea și ție, afirmă că nu există buget, care brusc devine foarte generos pentru destinațiile lui preferate.
Visele despre cum să trăiți parcă sunt din filme, mult peste nivelul vostru financiar. Ca atare apare o presiune pe care o puneți unul pe celălalt, pe a câștiga și mai mult, și mai mult. Presiunea aceasta vine însoțită și de critică, umilințe. În același timp, deși sunteți împreună vă lăsați portițe deschise și sunteți foarte vigilenți dacă nu cumva apare cineva mai potent financiar, care să împlinească visul. Sau aveți cerința ca celălalt să fie cel care oferă contribuția financiară substanțială, iar dacă el împlinește acest criteriu dorește în schimb mai multă putere, mai mult control ceea ce duce din nou la dezechilibru.
V-ați îndrăgostit, v-ați mutat repede împreună, vă distrați atât de bine. Dar după ce s-a terminat această lună de miere v-ați trezit față în față cu diversele incompatibilități dintre voi. Unele pot fi ajustate prin negociere, flexibilitate de ambele părți. Dar altele sunt niște credințe atât de solide la care nu există disponibilitatea de a negocia. Iar despre bani, cum vă raportați la ei, ce reguli financiare ar fi utile pentru cuplul vostru nu ați discutat niciodată. Iar acum descoperiți că opiniile sunt diametral opuse și o cale de mijloc nu se întrevede nicicum.
O ceartă oribilă cu șeful care te-a trimis în primul magazin de haine unde ai cheltuit jumătate de salariu. Partenerul stresat de viața cu copii mici, părinți bolnavi, sub imperiul crizei vârstei mijlocii cumpără ceasul acela care aproape că vă golește fondul de urgențe. Practic ce este emoție negativă o liniștiți prin cumpărături compulsive, fără să vă gândiți la potențiale consecințe. Voi aveți anumite probleme în cuplu, unul a făcut o greșeală și l-a rănit pe celălalt? Un buchet imens cu flori, un cadou drăguț, o vacanță frumoasă și lucrurile considerați că se repară. Până data viitoare când comportamentul problematic se repetă. Cu alte cuvinte banii sau ce cumpărați cu ei sunt văzuți ca o cale de a repara relația, fără a pune în act o atitudine sănătoasă.
Foto: PR