Asociația unde face voluntariat Violeta, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică, mi-a ridicat câteva semne de întrebare, despre care vei afla mai jos.
Andreea Marin a făcut recent câteva declarații despre fiica ei, dar și despre asociația unde este ea voluntară, asociație care m-a pus gânduri după ce am aflat o serie de informații despre activitatea pe care o desfășoară.
Într-un interviu, Andreea Marin a spus că Violeta, fiica ei și a lui Ștefan Bănică, face voluntariat în cadrul unei asociații care își propune să ajute tinerii care au probleme asociate diverselor tentații, cum ar fi drogurile, alcoolul și țigările.
„Pentru că se întâmplă atâtea nenorociri în această țară, pentru că adolescenții cad pradă tentațiilor cu alcool, droguri, fumat, în ultimul an și jumătate, mai ales, am pus accentul pe acest aspect. Ea face de mai bine de un an, voluntariat într-o asociație internațională, care activează și-n România și se ocupă în mod explicit de ajutorarea tinerilor care cad pradă acestor tentații, prin readucerea lor la o viață de normalitate. Cred că a fost cea mai bună decizie, pentru că așa a văzut nemijlocit ce înseamnă efectul stupefiantelor, efectul pe care țigările sau alcoolul îl poate avea în viața unui adolescent”, a spus Andreea Marin pentru cancan.ro.
Acum câteva luni, Andreea Marin a povestit, cu o altă ocazie, despre asociația unde este voluntară fiica ei. Vorbind despre relația Violetei cu social media, vedeta TV menționa despre o postare făcută de fiica ei tocmai despre organizația respectivă.
„De curând posta despre voluntariatul ei la Teen Challenge, o organizație care se ocupă de tinerii ce cad pradă viciilor precum drogurile, alcoolul, țigările. A trăit o experiență foarte interesantă acolo și o trăiește în continuare, merge în fiecare săptămână și are foarte multe de învățat. Eu cred că ar trebui să îi punem pe copiii noștri față în față cu pericolele acestor zile, dar explicate pe înțelesul lor. Violeta predă, le învață foarte multe lucruri pe care ea le știe pe fetele din centru. A fost ideea ei sută la sută și mă bucur”, după cum declara Andreea Marin pentru Playtech Știri.
Postarea la care face referire Andreea Marin a fost publicată de fiica ei, Violeta, pe 29 martie. În cadrul postării, Violeta vorbește despre experiența ei ca voluntară.
„Sunt extrem de recunoscătoare că sunt voluntară la House of Joy, Teen Challenge, un centru de reabilitare pentru femei. Alcoolul și abuzul de substanțe devin din ce în ce mai frecvente, dar sunt uimită de progresele pe care le-au făcut aceste fete, în ciuda experiențelor și a traumelor lor din trecut.”
Și totuși, care-i treaba cu Teen Challenge România, asociația unde este voluntară Violeta, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică? Ei bine, pe site-ul oficial, se menționează că:
„Teen Challenge România a început în Septembrie 2016, un Grup de sprijin pentru persoanele care se luptă cu adicția, dar și pentru foști dependenți (de droguri, alcool, țigări, jocuri de noroc sau alte dependențe). Suntem un Grup de spijin creștin, iar scopul nostru este de a oferi suport oamenilor care se luptă pentru a învinge dependențele, folosind Biblia ca unică autoritate.”
Iar acum vine întrebarea: cum se intersectează Biblia cu metodele și mecanismele folosite în tratarea persoanelor care se confruntă cu diferite dependențe? Pentru că mi s-a părut suspectă această asociere, am aflat, tot de pe site-ul Teen Challenge România, de la secțiunea unde sunt oferite mai multe informații despre abordarea utilizată de Teen Challenge în tratarea tinerilor care au dependențe, că activitățile religioase și orientate către credință se numără printre componentele procesului de recuperare.
„O parte importantă a modelului de recuperare este credința autentică în Dumnezeu. Obiectivul nostru nu este ca tânărul să își schimbe religia, ci dobândirea unei credințe vii, care are ca rezultat schimbarea profundă și pe termen lung.
Transformarea spirituală nu se referă doar la actele de participare religioasă ci și la un proces de schimbare personală- în valori, motivație și trăsături de caracter.
Cheia succesului dovedit al acestui program rezidenţial o reprezintă mai ales aspectul spiritual bazat pe credința creştină.
Activitățile religioase sunt parte din programul zilnic (capelă, timp de citire a Bibliei, timp de rugăciune, participarea la servicii de biserică). Studenții sunt învăţaţi cum să îşi transpună crezul în comportament. Altfel spus, ei învaţă să îşi trăiască credinţa, să o aplice în viaţa de zi cu zi. Această metodă este relaționată la filozofia noastră de abordarea holistică a dependentului – latura fizică, cea emoţională, socio-profesională şi spirituală.”
Acum câteva luni, Eugen Hriscu, care este psihoterapeut și specialist în prevenirea şi tratamentul dependenţelor, a făcut o postare pe Facebook în care povestea mai pe larg despre organizația Teen Challenge și despre abordarea lor problematică, în contextul unei emisiuni de la Radio România Cultural, „Cafeneaua de știință”, unde a fost invitat un reprezentant Teen Challenge și totodată fost consumator de droguri. Expertul menționează încă din primele rânduri că „nu este nimic științific în abordarea religioasă a adicțiilor.” Pe lângă această informație importantă, ar mai trebui să rămânem în minte și cu următoarele detalii despre organizația Teen Challenge, expuse de Eugen Hriscu.
„Am ascultat ieri (cu stupoare, recunosc) cum Radio România Cultural, la emisiunea Cafeneaua de știință, i-a oferit un spațiu extrem de generos sub forma unui interviu de o oră (!) unui reprezentant al centrului penticostal Teen Challenge, o structură ne-profesională de asistență a consumatorilor de droguri, unde lucrează pastori și foști consumatori. De ce cu stupoare? Pentru că nu este nimic științific în abordarea religioasă a adicțiilor, dar invitatul era întrebat lucruri care țin de politicile anti-drog, periculozitatea diferitelor substanțe, procesul de tratament. Pentru că nu a fost invitat și un specialist, astfel că opiniile personale ale unui individ a cărui singură calificare este faptul că a trecut prin boală au fost lăsate să treacă drept adevăr obiectiv. Și, în final, pentru că era extrem de transparentă agenda de îndoctrinare religioasă neo-protestantă a invitatului.
Și totuși ce am aflat din emisiunea dnei Corina Negrea?
– am aflat că organizația neo protestantă Teen Challenge a avut acces, sub umbrela activităților anti drog, la peste 16000 de copii și adolescenți din școlile din România
– am aflat că ei pot să descopere consumatorii de droguri din sălile de clasă după felul în care copiii zâmbesc când se vorbește despre droguri
– am aflat că principala activitate desfășurată în clase este aducerea consumatorilor dependenți cu povești dramatice de viață (strategie declarată ineficientă și chiar cu potențial de a stimula consumul încă de acum 20 de ani, link în com)
– am aflat că marijuana este la fel de rea ca heroina
– și că instituția în cauză nu susține decriminalizarea consumului
(…) P.S. Nu vreau să fiu prost înțeles, nu am nimic împotriva programelor de tratament ale asociației în cauză. Am o problemă cu faptul că desfășoară niște intervenții de prevenire în școli dovedit ineficiente și cu potențial de a stimula consumul. Și am o problemă cu faptul că exprimă opinii personale ca și cum ar fi adevăruri științifice. Sunt profund dezamăgit de faptul că un jurnalist pe care îl respectam a contribuit la această formă de dezinformare. Opiniile domnului în cauză nu au nimic de a face cu ceea ce în știința adicțiilor numim evidence-based!”
Foto: Arhiva ELLE