În ultimul timp, se pare că este foarte complicat să găsești un bărbat pe care să te poți baza. Auzim foarte des expresia „bărbat adevărat”, un termen care a fost suprimat în ultimii ani, în favoarea autosuficienței și a fricii de a nu crea un standard imposibil, pe care cei mai mulți bărbați nu pot (sau nu vor) să îl atingă.
Dacă ar fi să definim o nouă versiune a conceptului de bărbat adevărat, un bărbat pe care te poți baza cum ar trebui el să fie?
Încă de la început trebuie să eliminăm concepția greșită, conform căreia masculinitatea înseamnă să fii un om rece și respingător. Am petrecut prea multe decenii pictând bărbații ca pe niște Neandertali, care nu sunt capabili nici de cel mai mic act de afecțiune. Un bărbat adevărat înțelege faptul că a avea sentimente nu reprezintă o slăbiciune, ci, din contră, o virtute! Emoțiile te ajută să fii conectat tu cu tine însuți, dar și cu ceilalți.
Așa cum spunea Muhammad Ali, „Un bărbat care vede viața la 50 de ani la fel cum o vedea la 20, a pierdut 30 de ani din viață.' Viața este o călătorie în care dezvoltarea personală și evoluția ar trebuie să fie scopurile principale. Nu putem lăsa viața să treacă pe lângă noi fără să învățăm din experiențe și, astfel, să creștem, să devenim mai buni. Cu cât suntem mai dispuși să învâțăm din greșeli, cu atât mai competenți vom fi în viitor. Asta face un bărbat adevărat.
Indiferent dacă este vorba de relații, de problemele de serviciu sau de viața de familie, un bărbat adevărat este întotdeauna deschis și sincer în legătură cu ceea ce crede și simte. Dar, desigur, cu mult tact. Niciun bărbat (sau femeie) nu ar trebui să fie agresiv verbal cu cei din jur, oricare ar fi circumstanțele. Sinceritatea este temelia încrederii, fără de care nicio relație nu poate supraviețui.
Ce este chiar mai important decât onesitatea în raporturile cu ceilalți, este comunicarea pe care o ai cu propria persoană. Nu petrecem suficient timp încercând să descoperim cine suntem, iar din acest motiv, uneori ne este greu să ne dăm seama ce ne dorim pentru a fi fericiți. Când se întâmplă acest lucru, se creează o barieră între tine și lumea care te înconjoară. Nu contează cine ești, câți ani ai, dacă ești femeie sau bărbat, ce orientare sexuală ai sau ce naționalitate ești, cu toții suntem oameni, cu nevoi și idealuri, iar acestea nu pot fi identificate dacă nu ești sincer, în primul rând, cu tine.
Cu toții suntem oameni și toți experimentăm și alte sentimente, mai puțin plăcute, cum ar fi frica, tristețea, frustrarea, furia și așa mai departe. Bărbații sunt educați, încă de la vârste fragede, „să fie bărbați' atunci când sunt răniți sau speriați. Cu alte cuvinte, ascunde-ți emoțiile. Nu le mai simți, nu le mai conștientiza. Și, mai ales, nu le împărtăși cu ceilalți.
Acest fapt generează foarte multe probleme, pentru că ne împiedică să înțelegem ce simt cei din jurul nostru, cum reacționează în mod natural la anumiți stimuli. Numai atunci când ne confruntăm propriile trăiri putem învăța cum să le controlăm.
Într-o societate în care suntem atât de centrați pe propria persoană, căutând validare în permanență, numărând câte like-uri și câți followers avem, conceptul de a te sacrifica pentru o cauză măreață pare depășit. Lucrurile pe care le faci pentru tine îți aduc profit în mod direct, dar nu ajută cu nimic la evoluția lumii în care trăiești. Lucrurile pe care le faci pentru ceilalți, impactul pe care îl ai asupra vieților celor din jur, acestea sunt lucrurile cu adevărat importante.
Este aproape imposibil să trăiești o viață întreagă fără să îți exprimi recunoștiința. Indiferent dacă are legătură cu familia, prietenii, persoanele iubite, acoperișul pe care îl ai deasupra capului sau hainele pe care pe porți, trebuie să fii recunoscător pentru tot ce ai și să nu iei nimic ca atare. Invață să te bucuri de micile bucurii ale vieții și să apreciezi toate lucrurile și ființele care te înconjoară.
Nicio relație sănătoasă, indiferent că este de iubire, de prietenie sau de serviciu, nu are la bază întrebarea „Mie ce îmi iese?'. Ironia este că, atunci când ești egoist, chiar dacă o faci pentru a-ți atinge mai repede obiectivele, în realitate, ceea ce te va face să evoluezi mai rapid si mai eficient este ceea ce faci pentru ceilalți, ci nu pentru tine.
Nu lăsa societatea să îți dicteze cum ar trebui să arăți, cum ar trebuie să te îmbraci, cum ar trebui să îți trăiești viața sau pe cine ar trebui să iubești. Împlinirea și fericirea vin din satisfacția pe care ti-o dă crearea propriei vieți, bazată pe personaliatea ta unică și pe pasiunile tale. Pierdem atât de mult timp etichetându-i pe cei din jur pentru a evita să facem efortul de a-i înțelege. Fiecare este unic în felul său.
Text: Madalina Preda
Foto: Imaxtree