Tehnologia ți se pare un aliat grozav? În ceea ce privește cuplul capcanele sunt multiple și poate dilua conexiunea emoțională dintre voi.
Scrisori parfumate trimise către iubit, care ajungeau la el peste câteva zile, apoi răspunsul așteptat cu emoție, tot peste câteva zile. Dar uneori scrisoarea se pierdea, inima se spărgea în mii de bucăți, sau celălalt nu considera necesar să reacționeze și era ca un seen al zilelor noastre. Acum cel puțin lucrurile sunt cât se poate de clare și nu mai e nevoie de zile întregi pentru o certitudine sau a comunica o veste, a primi rapid ajutor. Este evident că tehnologia ne-a făcut din foarte multe puncte de vedere viața mai ușoară, dar dacă ne bazăm pe ea excesiv pentru a menține relația sau flacăra pasiunii?
Sunteți la început de relație. Nu ți-a cerut prietenia pe un bilețel băgat în guma de șters, ca în școala generală, dar pare că sunteți cumva pe drumul cel bun. Doar te sună și îți scrie zilnic, plus deja clasicele și mult prea tocitele mesaje de bună dimineața și noapte bună. Noul partener se menține foarte prezent în viața ta prin această comunicare, doar că fizic nu prea vă întâlniți foarte mult. Vorbești cu el despre asta și te numește exagerată, că pui presiune pe el care iată câte eforturi face ca să nu te simți neglijată. Dar chiar e o neglijare a construirii reale a conexiunii emoționale și a relației, care nu se realizează din spatele unui ecran.
O relație la distanță menținută caldă prin apeluri video, mesaje text și apeluri voce. Chiar credeți că așa puteți substitui prezența fizică și o perioadă poate funcționa. Dar bazându-vă prea mult pe acest mod de comunicare, chiar dacă aveți organizate întâlniri periodice, nu luați decizia clară în ceea ce privește locul unde veți locui și trăi împreună, cine se mută și își restructurează astfel mare parte din existență. Amânați până când puteți descoperi că lipsește imboldul efortului și miza relațională a devenit mult prea mică. Unul dintre voi s-a săturat de distanță și absență sau pentru ambii a fost confortabilă distanța ca paravan, existând în spate un grad de indisponibilitate emoțională și teama de asumare autentică a cuplului.
Aplicație care urmărește localizarea dispozitivului și implicit a persoanei, conturi comune de social media sau acces la conturile personale, poze trimise pentru a confirma că sunteți acolo unde spuneți, acces la aplicațiile bancare. Control, invadarea intimității împachetate frumos în nevoia de reasigurare cerută așa. Dar pot exista reasigurări negociate care să nu implice încălcarea unor nevoi emoționale de bază.
Există solitudine și există singurătate. Solitudinea sunt momentele tu cu tine, când vrei spațiu, timp pentru tine, o mică distanțare sănătoasă de partener astfel încât să exiști tu singur ca individ. Nu înseamnă lipsa de respect, deprivarea sau ignorarea celuilalt. Tehnologia în mâinile unui partener fuzional, cu un stil de atașament anxios, va contribui la o supraîncărcare ce nu lasă acest spațiu.
Ceva parcă vă mistuie pe interior, sunteți supărați și efectiv dați în clocot. Nu vă dați un mesaj în care să stabiliți că după ce veniți de la serviciu e important să stați de vorbă față în față, ci începeți să vă certați prin mesaje de-a lungul întregii zile, iar situația să se amplifice în loc să se rezolve. Sau pur și simplu să vă ignorați reciproc ceea ce pune și mai multă benzină pe focul ce arde cu putere.
Foto: PR