Să fii în contact cu propria persoană ai spune poate că are legătură doar cu universul tău interior și atât. Dar ai un partener, prieteni, familie de origine, colegi de serviciu sau o echipă ce lucrează la afacerea ta. Deci există relația ta cu tine, dar și relația ta cu cei din jur care poate fi îmbunătățită de calitatea și autenticitatea primeia. Cea mai importantă persoană din viața ta ești tu, o formă validă de egoism sănătos, iar dacă tu ești bine îți poți face partea ta de responsabilitate din relații cu note cât mai funcționale.
Siguranță emoțională
Să știi că tu ești acolo pentru tine, nu te părăsești niciodată, te susții și te iubești necondiționat, te accepți, te înțelegi, îți dovedești blândețe și generozitate. Creezi astfel o fundație puternică în care nu te mai temi că vei fi abandonată, singură sau că nu ai pe cine să te bazezi. Și când nu mai trăiești în frică, jocul se schimbă.
Descoperi ce vrei
Prinsă în diferite modalități de a face față, asta îți blochează accesul la propria persoană dar și împiedică conexiunea emoțională reală cu cei din jur. Să fii mai mult în contact cu tine presupune să îți asculți, să îți vezi nevoile emoționale și partea ta vulnerabilă să nu mai fie invizibilă. Să știi ce vrei, ce nu vrei, ce anume să ceri.
Stabilitate emoțională
Schimbările de dispoziție nu vor mai fi bruște, deconcertante pentru tine și cei dragi ție. Poți să îți conții emoțiile și să le exprimi într-o manieră mai sănătoasă. Să oprești exploziile de furie cu mult înainte ca scânteia să se transforme într-un foc mistuitor. Să folosești energia furiei ca un motor în care să te pui în mișcare, să faci schimbările de care ai nevoie. Dezgustul să îți indice clar o limită foarte clară ce sub nicio formă să nu fie încălcată și să pui granița în acest sens.
Decizii mai bune
Lesne de concluzionat că atunci când îți e limpede ce e ok sau nu pentru tine, deciziile luate vor fi în acord cu nevoile tale și nu pentru a-i mulțumi sau supraproteja pe ceilalți. Mintea parcă nu mai e înconjurată de fum sau ceață și confuzia nu mai e permisă. Ceri lămuriri, testezi realitatea, aduni toate informațiile pentru a fi cât mai corectă decizia.
Ieși din evitare
Un mod de a face față este evitarea ce presupune diverse variațiuni, inclusiv amânarea. Amânare care de multe ori l-a scos din sărite pe partener. Nu erai hotărâtă, te temeai de potențiale consecințe, nu știai care e cea mai bună variantă și amânai până apărea un semn ce să-ți indice încotro să pornești. Practic, plasai responsabilitatea în exterior. Fiind în contact cu tine, ți-o asumi și nu mai fugi, ci te confrunți.
Selecția apropiaților
Oamenii se cern în timp prin prisma vieții care capătă altă direcție, fiecare evoluează separat și viziunile devin atât de diferite încât nu mai există suficiente puncte comune care să mențină relația. Alteori te temi să le dai drumul și forțezi fără să știi sau să vrei prietenii care nu sunt nici pe departe sănătoase pentru tine. Când devii cea mai bună prietenă a ta începi să observi cine merită să îți rămână alături și cine nu, poate chiar asocieri care nu îți influențau pozitiv cuplul.
Citește și:
Contexte din relație care îți activează rănile emoționale din trecut
Foto: PR