Îi găsești multiple explicații, ești înțelegătoare, dar în final te afli într-o profundă stare de disconfort și nu înțelegi de ce. Cauza? Te manipulează după bunul său plac.
O persoană care te manipulează face asta pentru a-și atinge scopurile. Și cine spune că din prima apelează la forță și dominare? Poate fi carismatică, amuzantă, abilă să împacheteze situația ca și cum ar fi de fapt în propriul tău interes. Dar sunt câteva indicii care îți arată clar că discutăm despre un manipulator.
Poți spune chiar o mică bombă cu ceas. Cum reacționează un copil căruia nu i se face pe plac? Țipă, este irascibil, nu îi convine nimic, plânge, are accese de furie. Așa și cel care te manipulează își iese din fire dacă lucrurile nu decurg după planul său. Iar apoi dă vina pe context, ca să își găsească o scuză.
Cartea vinovăției este jucată ca o artă. Se arată triști, dezamăgiți, tu ești de vină, iar lor le pasă mai mult decât ție. Manipulatorii te fac să crezi că nu ai depus suficient efort și te păcălesc astfel să dai infinit mai mult decât ei. Dacă pui limite pot dramatiza. Nu ești cine credeau ei, nu îți pasă cu adevărat, ți-ai arătat în sfârșit adevărata față.
Adică îți scot în evidență defectele, punctele slabe, și te conving că ceva este în neregulă cu tine. Devii nesigură, iar pentru cea mai minoră problemă trebuie să te întrepți către manipulator pentru a-ți arăta calea cea bună. Așa că ai încredere oarbă, iar fiecare acțiune crezi că este în beneficiul tău, o formă de suport. Dar de fapt celălalt își urmărește propriul plan și avantaj.
Sigur, se întâmplă să nu poți păstra absolut toate prieteniile, oamenii se mai cern. Dar persoana care te manipulează are un tipar anume. Când cineva nu îi mai este de folos se detașează ori rupe prietenia. Carisma sa îi permite să cunoască rapid oameni noi cu care să lege instant aparente prietenii, dar numai indivizi de la care are ceva anume de câștigat. Foloase materiale, servicii, relații utile…
… dar nu doar de dragul intrigii, ci în folosul său și cum îi este mai confortabil. Dacă ții la mine, mă ajuți cu un anumit lucru sau faci ceva pentru mine. Dacă ții la relația noastră te îndepărtezi de prietenii tăi din copilărie. Dacă vrei să ne fie bine accepți job-ul acela bine plătit, dar care te ține 12 ore la birou. Vrei să fim fericiți? Rupe legătura cu părinții tăi care pe mine nu mă plac deloc. Controlul total este practic țelul suprem.
Foto: PR