Așa cum deja știm cu toții, izolarea este esențială pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. În toată această perioadă, cu toții experimentăm diverse trăiri, de la frică, panică, tensiune, incertitudine, anxietate sau neliniște.
Pentru fiecare dintre noi reprezintă o perioadă plină de provocări, atât în ceea ce privește relația cu propria persoană, cât și cu cei din jur. Odată cu izolarea, apar și întrebări privind găsirea unui mod benefic și sănătos de a gestiona relațiile cu persoanele cu care stai izolat – fie colegi de apartament, părinți, copii.
Dacă locuiești cu alți colegi de apartament
În cazul în care locuiești cu alți colegi sau colege de apartament, te întrebi ce anume poți face pentru a trece mai bine peste această perioadă. E important să vorbești deschis cu privire la sentimentele pe care le ai și să gestionezi încă din timp un potențial conflict care mai târziu se poate înrăutăți. Un lucru pe care îl poți face este să stabilești alături de colegii de apartament să luați cina împreună, astfel încât să vă lăsați problemele și grijile deoparte și să vă bucurați de câteva clipe liniștite și de relaxare.
Dacă locuiești alături de copii
Dacă locuiești alături de copiii tăi în această perioadă de distanțare socială și te gândești că nu ai ce activități de făcut cu el, află că există o mulțime de variante. De la podcast-uri speciale pentru ei, tururi virtuale ale muzeelor, videoclipuri educaționale pe YouTube, cursuri online, toate te vor ajuta să îți menții copilul activ, totodată reușind să și învețe pe parcursul izolării.
Dacă locuiești cu partenerul
Pentru cupluri, izolarea este momentul ideal în care să își reevalueze relația. Este normal ca într-o asemenea situație fiecare dintre parteneri să se simtă stresat sau sufocat, însă amândoi trebuie să își dea seama că prin comunicare puteți rezolva eventualele conflicte. Acordați-vă spațiu și petreceți pe parcursul zilei și timp departe unul de celălalt, fiecare preocupându-se de propriile activități.
Dacă locuiești singură
Persoanele care locuiesc singure resimt la un nivel mult mai intens această izolare, care poate vine și cu anxietate sau atacuri de panică. E esențial ca într-o astfel de perioadă să îți păstrezi calmul, dar și să te preocupi de sănătatea ta mintală. În acest sens, dacă te simți încărcată emoțional și ai nevoie de ajutor specializat, poți apela la servicii de consiliere psihologică online care te vor ajuta să treci cu bine peste distanțarea socială. În același timp, dacă o persoană apropiată trece prin aceleași stări ca tine, ajut-o deoarece prin acest mod îți poți controla și propria anxietate. De asemenea, uită-te la filme, citește o carte, urmărește un show de stand-up, reorganizează-ți garderoba, fă orice crezi că te face fericită și te binedispune.
Citește și:
Coronavirus: cum supraviețuim și ducem doliul după viața pe care am avut-o
Foto: PR