Fostul tău partener de cuplu era foarte critic? Actualul este extrem de critic? Stima ta de sine a fost semnificativ afectată, dar există soluții să-ți revii.
Relația cu acel partener foarte critic s-a încheiat, dar încă resimți efectele criticii sale care de foarte multe ori te-a pus la pământ și ți-a fost teribil de greu să te ridici. Încă ești în cuplu cu un astfel de bărbat foarte critic? Simți că acea critică perpetuă, aproape zilnică te face să te îndoiești de capacitățile tale pe aproape orice plan? Ca și cum arunci o pietricică în lac și se fac multiple valuri mici, care ajung inclusiv și pe malul opus. Da, îi poți spune stop, că nu mai permiți un astfel de comportament, să îi pui limite ferme în acest sens, dacă mai este cazul, iar separat să lucrezi cu tine.
… care nu sunt critici cu tine, care te apreciază, valorizează. Adică intră în contact cu un mediu hrănitor emoțional, vindecător. Oare nu te-ai izolat? Nu rărisei întrevederile cu prietenii tăi, cu persoanele de suflet din afara cuplului?
Pe măsură ce ai grijă de tine din mai multe puncte de vedere, cu atât te vei simți protejată, în siguranță, critica nu te va mai răni atât de mult și vei avea resurse să pui limite ori de câte ori va fi necesar. Cum este alimentația ta? Cât dormi, faci mișcare? Aloci timp hobby-urilor tale?
Fă o listă cu situațiile dificile de viață și cum ai reușit să treci peste ele. Raportează-te la ultimul an, ultimii cinci ani. Ce resurse ai folosit? Care au fost realizările tale în această perioadă? Ce calități ale tale sau eforturi depuse ți-au adus acele realizări? Observă cât ești de bună, de capabilă, cum valoarea ta este în interior și în câte situații a ieșit la iveală, fără să aibă legătură cu o validare pe care să o iei din exterior.
Oare de-a lungul timpului ai păstrat alături de tine persoane abuzive? Deci nu doar fostul se comporta astfel. Ce plus valoare aduceau acei oameni abuzivi? Păstrează în jurul tău persoane care sunt pozitive, bune, care te tratează frumos. Care și atunci când nu sunt de acord cu tine o fac într-o manieră blândă și respectuoasă.
Ce ar putea să îți mai crească încrederea în tine? Atingerea obiectivelor pe care le ai în minte. Alege unul sau două obiective principale pe care să le descompui în obiective secundare, mai mici. Urmărește îndeplinirea fiecărui obiectiv secundar. Evaluează gradul de realism al fiecărui obiectiv major sau mai mic și reformulează-l ori de câte ori este necesar.
Acea critică primită din plin din exterior a stimulat propriul tău critic interior. Ori de câte ori începi și te invalidezi, descurajezi, critici tu pe tine pur și simplu imaginează-ți cum criticul tău propriu e o persoană de care te îndepărtezi până nu o mai vezi. Sau notează cuvintele critice pe o bucățică de hârtie igienică pe care să o arunci la gunoi sau în vasul de toaletă.
Foto: PR