Îl poți face să se simtă dorit, fără ca modul în care te comporți să aibă legătură cu sexul. Ce să faci în relație cu partenerul tău de cuplu.
A fi dorit e un termen asociat la prima vedere cu sexul sau sexualitatea. Însă în cuplu există o multitudine de modalități de a-i demonstra celuilalt că îl apreciezi, îl iubești și îl vrei în viața ta ca individ. Că îți dorești aproape persoana sa, fără să se simtă folosit ori obiect sexual. Căci bărbații sunt percepuți uneori ca mașini de făcut sex, că le stă gândul numai la așternut. Fără a lua în considerare faptul că în realitate au nevoi emoționale firești, similare cu cele ale unei femei. Numai că unii dintre ei nu își permit mereu să intre în contact cu ele.
Chiar dacă limbajul său principal al iubirii nu este reprezentat de complimente, partenerul tău de cuplu va aprecia laudele pe care i le aduci. Să îi spui ce îți place la el, când ești mândră de el, să îi zici vorbe frumoase pline de căldură. Toate acestea îl vor face să se simtă important și validat.
Ați făcut împreună anumite planuri. Să te răzgândești continuu îl plasează în nesiguranță. Să respecți deciziile luate de comun acord, să aplici și tu ceea ce ați hotărât crește capitalul de încredere. Se va simți confortabil cu tine, va știi că se poate baza pe tine. Îi arăți comportamental că el contează pentru tine, că respecți ceea ce ați discutat și implicit pe el.
Desigur, fiecare are activitățile sale individuale, momente de intimitate și solitudine. Și aveți activitățile în cuplu, timpul petrecut în doi. Aici e necesar să fii atentă la modul în care interacționați și cum te conectezi la el. Deoarece poți să te simți singur în doi, cu persoana iubită la doi pași de tine, dacă te ignoră, te respinge.
Limbajele iubirii sunt cinci la număr: complimente, atingeri, timp petrecut împreună, servicii și daruri. Discutați și stabiliți clar care sunt limbajele iubirii valabile pentru fiecare dintre voi. Apoi, de vreme ce știi care sunt ale sale, acționează în consecință. Nu îi ofei servicii dacă acesta este limbajul tău al iubirii, iar al lui sunt atingerile.
Uneori gesturile mici sunt mult mai valoroase decât cele grandioase. Sărutări și îmbrățișări când plecați la serviciu sau unul dintre voi sosește acasă. Cafeaua aburindă care îl așteaptă pe masă în fiecare dimineață, un emoticon pupic trimis din senin, un mesaj drăguț de încurajare când știi că are o ședință importantă. Practic opțiunile sunt nelimitate.
Pur și simplu întreabă-l ce face, cum se simte, dacă are nevoie de ceva din partea ta, dacă îți poți ajuta în vreun fel. Prinși în hățișurile responsabilităților uneori uităm că celălalt poate simți tristețe, dezamăgire, frustrare, că intră într-o zonă de vulnerabilitate pe care nici nu mai avem timp să o vedem.
Foto: PR