Cum să te vindeci după ce ai fost înșelată

Există cupluri pentru care infidelitatea reprezintă începutul sfârșitului, păcatul total care nu poate fi iertat. Și există cupluri care decid că există lucruri (mai) importante în relație, drept pentru care hotărăsc să meargă împreună mai departe.

Însă un lucru este cert: nu este ușor pentru nimeni. Iar modul în care gestionezi infidelitatea partenerului ține de trecutul tău, de copilărie, de bagajul emoțional pe care îl porți, de cum înțelege fiecare valorile pe care se întemeiază o relație de cuplu.


Totuși, indiferent de aceste „variabile’, există câteva lucruri cu care se luptă toate persoanele care s-au confruntat cu infidelitatea partenerului.

Iată cei 7 pași care te vor ajuta să te vindeci după infidelitate:

1. Partenerul care a înșelat trebuie să fie dispus să se auto-analizeze

Adică trebuie să-și clarifice mai întâi pentru sine ce parte a minții l-a făcut să-și riște relația, dar în același timp trebuie să-și asume întreaga responsabilitate pentru alegerile sale. Infidelul trebuie să-și analizeze trăirile din copilărie, eventualele traume, cine îi sunt modelele și ce problemă a încercat să rezolve înșelând. Acest proces de introspecție este absolut obligatoriu pentru continuarea relației.


2. Infidelul trebuie să decidă dacă-și dorește cu adevărat să meargă mai departe

Iar asta înseamnă că trebuie să accepte furia și durerea partenerului înșelat, în orice formă s-ar manifesta ele. Și, mai ales, trebuie să înțeleagă că pentru o perioadă de timp se va confrunta cu suspiciune, cu neîncredere, cu acuzații de trădare (absolut firești, de altfel).

3. La un moment dat, partenerul înșelat trebuie să accepte că infidelitatea este un simptom

Evident că vina aparține celui care înșală. Dar un act de infidelitate reprezintă vârful unui iceberg. Ce anume a împins lucrurile acolo? Ce semnale au fost ignorate? Care este, de fapt, boala de care suferă relația? Sunt întrebări la care trebuie să reflectezi (chiar dacă este extrem de dureros) și cărora trebuie să fii pregătită să le accepți răspunsul. În același timp, trebuie să fii conștientă că și partenerul tău se confruntă cu un val de emoții contradictorii, de la vină și regrete până la furie împotriva propriei persoane. Va fi un proces anevoios, pentru voi amândoi, dar absolut necesar.


4. Victima infidelității trebuie să fie îngăduitoare cu sine și să nu se blameze că acceptă continuarea relației

Dacă te hotărăști să pui capăt relației, nu trebuie să ai nici un fel de regrete și să nu te consideri în vreun fel răspunzătoare de eșec. Însă, dacă te decizi că vrei să continui (indiferent care sunt motivele pentru care o faci), trebuie să fii conștientă că te vei confrunta cu o avalanșă de sentimente contradictorii și emoții complexe. Până la urmă ai investit în relație sentimente, energie, speranțe, timp, iar o parte (consistentă) din tine nu vrea să accepte că s-au irosit în zadar.


Cu alte cuvinte, nu trebuie să te simți slabă sau lipsită de mândrie că nu pui capăt relației, ci trebuie să analizezi (cu înțelepciune și, pe cât posibil, la rece) motivele pentru care o faci. Uneori, ceea ce alții ar putea interpreta ca un semn de slăbiciune, ar putea fi de fapt o dovadă de putere din partea ta. Puterea de a nu renunța la ceea ce ai clădit în timp.

5. Victima infidelității nu trebuie să lase garda jos până nu observă schimbări semnificative în comportamentul infidelului


Și nu, nu mă refer aici că ar trebui să fii vigilentă și mereu cu ochii în patru, suspectându-l la fiecare mișcare. Un astfel de comportament ar putea deveni toxic pentru voi amândoi. Ceea ce încerc să-ți spun este că trebuie să încerci să comunici cu partenerul tău, oricât de dificil ar părea la început. Chiar dacă nu ești vinovată pentru comiterea infidelității, ești o parte importantă din rezolvarea problemei.

Întreabă-te în permanență: „cum aș putea să mă port și ce ar trebui să spun pentru ca partenerul meu să se schimbe în bine?’. De exemplu, oricât de greu ți-ar fi, încearcă să-ți amintești ce-ți plăcea înainte la partenerul tău. Nu e deloc ușor, pentru că ai fost rănită și o parte din tine vrea să-l pedepsească pentru trădare. Dar dacă vrei să mai dai o șansă relației, trebuie să creezi mediul prielnic pentru vindecarea ei (bineînțeles, asta numai dacă și partenerul tău își dorește o schimbare pozitivă).


6. Schimbările trebuie să fie consistente și semnificative

Schimbările trebuie să se concentreze, în primul rând, pe îmbunătățirea comunicării între voi, dar și a modului în care interacționați în viața de zi cu zi. Atunci când sesizezi o reîntoarcere la vechile tipare de comportament, trebuie să-ți reamintești că ele v-au adus în situația infidelității. Aceste schimbări nu înseamnă că veți avea o relație perfectă (și, prin urmare, așteptările trebuie ajustate în consecință), ci că încercați amândoi să vă reconstruiți relația și e posibil ca lucrurile să nu fie mereu ideale. Însă cu niciun chip nu trebuie acceptată o repetare a infidelității.


7. Dacă se întâmplă lucrurile de mai sus, atunci mai poți acorda o șansă relației

Evident că este un risc, dar e un risc pe care doar tu decizi dacă să ți-l asumi sau nu. Până la urmă, în viață nu există decizii scutite de risc. Un alt risc ar fi să nu-ți mai poți deschide inima vreodată în fața cuiva, să trăiești veșnic cu teama că vei fi înșelată, să nu te mai poți bucura de toate trăirile cu care vine la pachet o relație de durată. Nu este un proces ușor și nici lipsit de resentimente, dar dacă reușiți să depășiți acest moment puteți redescoperi, în demersul comun de vindecare a relației, senzualitatea și bucuria de a fi împreună.


Citește și:
5 motive pentru care e mai bine să fii singură decât în relația nepotrivită

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle