Diminetile tale incep mereu la fel: iti suna alarma si o amani, iarasi suna, iar o amani…si tot asa, pana cand te uiti, la un moment dat, la ceas si iti dai seama ca ai intarziat deja. Apoi intri in panica, iei ceva pe tine in graba si fugi pe usa.
Aparent, mai mult de jumatate dintre oamenii care se trezesc cu alarma, o amana cel putin o data, ceea ce poate avea consecinte negative asupra somnului tau, si implicit asupra starii tale generale.
Iata 5 moduri prin care sa iti faci dimineata mai usoara, fara sa iti amani alarma.
Cel mai bun mod ca sa nu te trezesti obosita dimineata este sa te odihnesti cat mai mult in timpul noptii. Ceea ce inseamna sa ai parte de somn suficient. Culca-te devreme seara. Nu pierde timpul inutil. Daca dormi destul, adica nici prea putin, dar nici prea mult, atunci ai toate sansele sa fii odihnita dimineata. Si incearca sa iti stabilesti aceste ore inainte, ca sa te tii de un orar al somnului. La fel cum este important sa mananci la ore prestabilite, pentru ca metabolismul tau sa isi pastreze un ritm, asa este bine sa iti stabilesti si orele la care te culci si la care te trezesti. Astfel, nu iti va fi nici atat de greu sa accepti alarma din prima, fara a o amana.
In mod ideal, somnul cel mai profund este in prima parte a noptii, in timp ce somnul de dimineata este cel mai usor. De aceea nu este in regula sa iti intrerupi somnul profund. In general, daca faci asta, vei avea o stare neplacuta toata ziua si, in loc sa te trezesti bine dispusa, va trebui sa te tarasti din pat, incepandu-ti ziua cu stangul. Cu toate ca nu poti cunoaste exact in ce stagiu de somn te afli mereu, exista aplicatii care sa faca asta in locul tau. Beddit sau Sleep Cycle te pot ajuta. Trebuie doar sa setezi o perioada de 30 de minute in care sa te trezesti. Astfel, aplicatia iti monitorizeaza diferiti factori – miscarile corpului si bataile inimii – pentru a stabili, in intervalul respectiv, cand esti gata sa deschizi ochii. Astfel, te vei trezi mult mai odihnita si mai relaxata, pentru un start perfect al zilei.
In general, ne trezim mai usor atunci cand vedem lumina, pentru ca aceasta este responsabila pentru ceasul nostru interior. De aceea incearca sa iti pui alarma la geam. Astfel, vei fi nevoita sa te dai jos din pat ca sa o opresti. Cand faci asta, trage si draperiile. Lumina ii va sugera creierului tau ca este timpul sa te trezesti.
Indiferent de motivul pentru care te trezesti de dimineata – munca, sport, micul dejun etc – fii entuziasmata. Daca esti entuziasmata pentru ce urmeaza maine inca de dimineata, iti va fi mult mai simplu sa te trezesti. Nu ti s-a intamplat niciodata sa ai emotii pentru urmatoarea zi si sa te trezesti odihnita, din prima, de dimineata? Ei bine, incearca sa ai atitudinea aceasta cat de des se poate. Motivatia este foarte importanta.
Daca urmezi toti pasii si totusi mai ai probleme cu trezitul dimineata, poate este o idee buna sa ceri si parerea unui specialist. Probabil exista inca, in subconstient, o problema cu somnul si, mai ales, calitatea acestuia. Fie exista lucruri care te framanta, fie este doar o deficienta de vitamine, in orice caz, trebuie sa stii. Mai bine mai devreme, decat mai tarziu. Lucrurile acestea se pot transforma in diferite nereguli ale somnului, iar oricat ai dormi, tot nu te vei simti odihnita.
Foto: Imaxtree