Cum să te raportezi sănătos la un nou partener după ce ai fost într-o relație toxică

Viață romantică după o relație toxică? Ce ai de făcut pentru o abordare cât mai sănătoasă, diferită de ce ai experimentat deja.

Uneori, viața după o relație toxică nu este ușoară. Nu te mai regăsești tu pe tine, poate chiar existența ta cu totul nu mai seamănă cu cea de dinainte de a intra în acest cuplu. Sau doar anumite aspecte au fost puse într-un con de umbră, suficient cât să apară dezechilibrul. Te-ai izolat, te-ai înstrăinat de ceilalți și de tine, nu mai poți să te bucuri de nimic și încrederea în sine parcă e sub nivelul mării. Deloc exclus să vrei să știi unde ai greșit, ce ai fi putut să faci mai bine pentru a te proteja. Dar de la o viziune limpede la multă critică și vinovăție nu e decât un pas. Iar o întrebare sau mai multe din aceeași categorie anume încep și îți circulă în minte, creând chiar anxietate. Cum să alegi mai corect în viitor? Dacă dai peste aceeași tipologie de partener? Dacă rămâi singură? Poți să ai o relație sănătoasă? Mai existe persoane care pot oferi asta?


Dă-ți timp

Să intri imediat într-o nouă relație nu ar ajuta procesul de vindecare, ci din contră. Acoperi o rană emoțională și nu permiți ventilarea emoțiilor, să iasă durerea, dezamăgirea. Să treci prin etapele doliului relațional. Ar fi o formă de autoliniștire care te împiedică să te ocupi de fetița mică din interiorul tău care suferă.

Trecutul nu îți dictează viitorul!

Da, ai avut o relație toxică sau mai multe dacă privești onest în spate. Asta nu te definește acum și nu o va defini pe femeia din viitor. La momentele acelea din trecut atât ai putut face. Ce poți învăța de acolo? Cum te poate ajuta pe viitor ceea ce desprinzi ca lecție de învățare? Spune-i un stop răspicat părții tale critice care încearcă să te devalorizeze.


Nu-i căuta defectele cu lupa

Curiozitatea și disponibilitatea de a cunoaște pe cineva diferă de vânătoarea de defecte. În prima variantă vezi și ceea ce este bun și ceea ce este rău, evaluezi negativul dacă este un semnal de alarmă la care să faci cale întoarsă. A doua caută și amplifică defectele, ignoră calitățile. Nu îl compara pe actualul sau potențialul partener cu fostul. Și ai grijă ca din teama de a nu suferi să nu proiectezi pe acesta aspecte negative din fosta relație sau trăsături ale fostului.

Nu te mulțumi…

cu altă relație cu disfuncționalitate înaltă pornind de la premisa că toți sunt la fel. Nu sunt toți la fel și ai dreptul să fii fericită, liniștită, iubită, respectată, văzută, înțeleasă, acceptată.

Investește în tine

Construiește cea mai bună versiune a ta pentru o relație sănătoasă. Ce îți dorești să și oferi. Dar nu uita că asta nu înseamnă singurătate până când procesul este încheiat, poate dura toată viața sau ani buni. Ce faci în toată această perioadă, eviți relațiile? Descoperă ce vrei și ce nu vrei. Reamintește-ți că ești valoroasă și nu ai nevoie de cineva care să te completeze, căci tu ești completă deja. Învață să te apreciezi și să te respecți tu pe tine.


Citește și:
Dinamici nesănătoase în cuplu pe care e necesar să le corectați cât mai rapid

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle