O discuție dificilă în cuplu poate fi exact acel lucru de care aveți nevoie pentru a elimina confuzia, crea o nouă perspectivă asupra relației plus un plan concret. Ori de a descoperi că vă doriți lucruri atât de diferite, încât nu se mai poate să rămâneți împreună. Dar o astfel de discuție presupune o pregătire și o abordare anume.
Ce te oprește
Nopți întregi de nesomn, discuții interminabile care au loc în mintea ta, stări de anxietate și stări depresive pe care nu mai știi cum să le gestionezi. Starea de bine generală este în declin vertiginos. Iar prin tăcere problemele nu se rezolvă, doar se adâncesc. Așadar ce câștigi și ce pierzi evitând discuția dificilă? De ce anume îți este frică cel mai tare? Cum ai trăi sau ce s-ar întâmpla cu tine dacă frica respectivă s-ar adeveri? Cum ai putea să faci față? Pe ce resurse interne și externe te poți baza?
Ai tot dreptul…
… ca nevoile tale emoționale să fie împlinite. Autosacrificiul, subjugarea nu se conjugă cu satisfacerea acestor nevoi, ci perpetuează o stare de fapt care le infirmă. Nu este vorba despre egoism, ci doar de ce anume ai tu nevoie: să fii iubită, apreciată, importantă, în siguranță, sprijinită, dorită.
Momentul și locul potrivit
Seara la 10-11 prea puțin probabil să existe resurse pentru o astfel de discuție. Într-o cameră cu o mulțime de oameni, la restaurant, nu veți avea intimitate. Nici să simți că explodezi dacă nu vorbești și să îl abordezi la el la serviciu, într-o sală de ședințe unde sunteți întrerupți iar el stresat de contextul profesional. Discuția dificilă poate fi setată, anunțată anterior, agreat de comun acord locul și timpul din zi dedicat, fără grabă sau vreo presiune de orice fel.
Notează….
… pe o hârtie ideile pe care vrei să le transmiți, ține-o la îndemână ca în tumultul discuției să nu omiți un aspect important pentru tine. Ai emoții puternice? Repetă în fața oglinzii, ca și cum ai ține un discurs, observă-ți gestica, mimica facială. Analizează ce este negociabil sau nu pentru tine, care sunt acele lucruri esențiale de care tu ai nevoie pentru a merge mai departe pe același drum.
Nu e vorba despre cine are dreptate
Căci ascultat fiecare în parte, atât tu cât și partenerul, puteți avea dreptate la nivel individual. Deci cum fiecare are propriul adevăr, mai important e acel drum comun pe care puteți păși împreună. E important să asculți pentru a înțelege, conștientizând că lupta pentru putere sau controlul sabotează conexiunea emoțională.
Să îi dai drumul…
… nu este un eșec sau incapacitatea ta de a salva relația. Căci o relație este menținută (sau așa ar trebui) de către ambii, și inclusiv în momentele grele responsabilitatea este a amândurora. Nu poți tu repara relația, nu poți tu găsi soluțiile. Nici nu este sănătos sau corect față de tine să faci asta de una singură. Uneori sunt decalaje de dezvoltare, maturizare, disponibilitate emoțională care nu sunt nicidecum în puterea ta.
Citește și:
De la primele întâlniri se vede că ești foarte nesigură pe tine. Ce manifestări să îți controlezi în viitor
Foto: PR