Un lucru e cert: nu e simplu să fii în relație cu un narcisist. Are comportamente egoiste, e manipulativ, empatia este deficitară, el trebuie să fie în centrul atenției, nu prea ține cont de nevoile și sentimentele tale. Sigur, o persoană poate fi mai narcisistă ca alta, cu trăsături mai puțin pregnante sau extrem de evidente. Iar când partenerul tău se află în cadrul acestui spectru este necesar să știi să îl gestionezi.
Limite, limite și iar limite
Narcisistul va încerca să te condiționeze. Să te temi de ceartă, de furia lui și de pedepsele pe care ți le va aplica, dacă nu e el pe primul loc și nu iese totul așa cum își dorește. Ca atare e important ca tu să fii pe poziții și să îi explici clar, punct cu punct, fiecare limită pe care o ai și e esențială pentru tine. Vei spune că va elimina atmosfera romantică, cursul natural al lucrurilor, însă asta te va proteja atât pe tine cât și relația.
Nu îi căuta scuze
E foarte simplu să creionezi o mulțime de explicații pentru care se poartă cu tine în felul acela indezirabil. Că părinții nu s-au ocupat corect de el, nu a fost iubit, a fost condiționat de performanță, l-au lăsat să creadă că e defect etc. Sau îți spui că e doar o etapă, va reveni curând la o atitudine drăguță și șarmantă așa cum e el de obicei. Însă scuzele îi întăresc comportamentul și te poți trezi că încearcă să te scoată vinovată pentru nevoile tale emoționale cât se poate de normale.
Confruntă-l
Desigur, nu într-un mod agresiv. Ci cu calm, blândețe, răbdare, fiind foarte important să îți păstrezi cumpătul. Narcisiștii au un comportament de îndreptățire pe care e important să îl subliniezi și să nu te lași copleșită de el. Nu i se cuvine relația cu tine, și el trebuie să muncească pentru ea, așa cum o faci și tu. Chiar dacă e foarte probabil să riposteze, să se apere, fii fermă pe poziții.
Nu te izola
Ai nevoie să îți păstrezi plasa de suport social și emoțional, respectiv prietenii, familia, să ai pasiunile tale, să te încarci pozitiv atunci când te simți epuizată de acest carusel care este narcisistul. Și el are încredere într-un prieten comun, respectă pe cineva cunoscut vouă? Persoana respectivă poate funcționa ca mediator în conflictele voastre, iar o perspectivă comună (a ta și a acelei persoane) îl poate face să își pună întrebări și să fie un motor pentru schimbări pozitive de comportament.
Citește și:
Crezi că partenerul tău te minte? Semne mai mult sau mai puțin subtile care îl trădează
Foto: PR