Cum sa te impaci cu obiceiurile enervante ale partenerului

Unele dintre obiceiurile partenerului te scot din minti? Noi iti dam cateva sfaturi despre cand ar fi momentul sa spui ceva si modul in care sa faci asta!

Atunci cand doi parteneri se muta impreuna, dinamica relatiei lor se poate schimba total si foarte rapid. Sunt o multime de lucruri pe care le vei observa la o persoana, incluzand obiceiurile mai putin placute.


Aceste obiceiuri pot varia de la niste chestii minore pana la unele foarte suparatoare care te pot face sa innebunesti. Ar trebui sa le ignori si sa iti reprimi sentimentele de furie sau ar trebui sa spui ceva? In continuare, iti dezvaluim cateva informatii despre cum sa abordezi aspectele mai putin placute ale partenerului.

1. Afla daca obiceiurile fac parte din personalitatea lui

In primul rand, trebuie sa stabilesti daca lucrul care te scoate din sarite este un simplu comportament repetitiv sau daca are o insemnatate mai mare pentru el. Este o diferenta intre un obicei care este de fapt o rutina si un comportament care reflecta sistemul sau de valori si implicit, personalitatea sa. Este o mare diferenta intre lasatul prosoapelor murdare pe podea (care este o rutina, bineinteles, enervanta) si nevoia sa de a-i da telefon mamei sale in fiecare seara. Al doilea comportament ii reflecta mai mult personalitatea decat primul, care poate fi mai usor de schimbat.


2. Alege-ti bataliile

Cum alegi care dintre comportamente sunt mai usor de schimbat si merita abordate intr-o discutie? Alegerea consta mai putin in obiceiul propriu zis (si cat de enervant este acesta pentru tine) si mai mult in ceea ce esti dispusa sa tolerezi. De exemplu, o persoana poate fi teribil de enervata de sosetele lasate pe podea, insa alta nici nu ar fi deranjata. Trebuie sa te intrebi daca intr-adevar ti se pare un obicei extrem de enervant sau daca ai putea totusi sa il tolerezi. Pana la urma va trebui sa inveti sa traiesti cu unele dintre probleme, pentru ca nu este realist sa te astepti ca partenerul sa schimbe tot ceea ce tie ti se pare enervant la el.

3. Uita de ideea de „dreptate’

De obicei, judecam lucrurile dupa principiul egalitatii si al obiectivitatii atunci cand vine vorba sa schimbam fiecare cate ceva, insa, in felul acesta, putem foarte usor sa pierdem din vedere ideea generala. De exemplu, daca partenerul si-a facut un obicei din a evita unele dintre treburile casei si simti ca acestea nu sunt impartite in mod egal, incearca sa privesti lucrurile in ansamblu, in loc sa spui imediat „nu e drept!’. Incercati impreuna sa impartiti lucrurile in asa fel incat niciunul sa nu se simta dezavantajat, dar nici sa nu fie obligat sa faca ceva neplacut.


4. Diplomatia conteaza

Este foarte important sa ai o atitudine plina de tact in momentul in care incepi sa discuti cu partenerul despre obiceiurile sale care te enerveaza. Incearca sa izolezi lucrul care te deranjeaza de restul comportamentului sau, si, pentru a fi mai usor inteleasa, pune-l intr-un context. In asa fel, partenerului tau ii va fi mult mai facil sa empatizeze cu tine. De exemplu, ai putea sa ii impartasesti ca, a gasi acasa, dupa o zi stresanta la birou, o chiuveta plina cu vase murdare te face sa te simti si mai coplesita, decat sa ii spui niste cuvinte aruncate la intamplare si cu furie. Daca partenerul tau va intelege de ce un anume obicei de-al sau te supara sau te frusteaza (mai degraba decat sa se simta el insusi atacat), va fi mult mai probabil ca va incerca sa se schimbe.


5. Recunoaste propriile obiceiuri enervante

Toti avem niste comportamente neplacute, este adevarat. Daca ce le-ai abordat pe ale partenerului, nu strica sa le constientizezi si pe ale tale. Incearca sa te intrebi cum anumite lucruri pe care le faci ar putea fi percepute ca fiind neplacute si fii sincera cu tine. Asculta-ti partenerul si incearca sa il intelegi la randul tau. De asemenea, cateodata, poti arata putina recunostinta pentru toleranta sa, chiar daca nu ai realizat ce anume il supara in ceea ce faci tu la momentul respectiv.


Ca si in restul problemelor de cuplu, comunicarea ramane elementul esential la care trebuie sa apelam, pentru a ajunge la un compromis. Cu cat veti vorbi mai mult despre problemele care cauzeaza tensiune in relatia voastra, cu atat va va fi mai usor sa treceti peste acestea.

Text: Ruxandra Marin

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle